Гледай на живо

Контролна среща: ЦСКА 1948 - Локомотив (София) 3:0

Левски може да се самоиздържа - ето сумите, които останаха на заден план след скандалите на "Герена"

Левски може да се самоиздържа - ето сумите, които останаха на заден план след скандалите на "Герена"

През последните две седмици напрежението на "Герена" е огромно, а собственикът на Левски Спас Русев обяви, че повече няма желание да се занимава с клуба и се отказва от мажоритарния пакет акции.

Ако това действително стане факт, изниква въпросът дали при добро управление сините са способни да се самоиздържат, без помощта на богат собственик.

Ето какво говорят цифрите във финансовия отчет на клуба:

Приходи

Приходите на Левски за 2016 г. са малко над 11,3 млн. лева. Ако извадим сумата от 4,913 млн. лева, получена от спонсорство и реклама, това означава, че сините са генерирали собствени приходи в размер на над 6,3 млн. лева. Най-сериозната сума е от дарения - 2,546 лева.

За сравнение приходите на клуба за 2015 г. са малко над 6,45 млн. лева.Извод: Въпреки че вече няколко години спортно-техническите резултати на Левски са много под очакванията, на "Герена" генерират собствени приходи, които надхвърлят бюджетите на почти всички клубове в Първа лига. И това е без да се добавят вече споменатите 4,913 млн. лв. от спонсорство и реклама.

От изнесените суми е видно, че при правилно управление, клубът може значително да повиши приходите си по определени пера.

Например за две години - 2015 г. и 2016 г., Левски е изкарал едва 37 000 лева от трансфери. За 2015 г. приходите от билети са 572 хил. лв., а година по-късно те се качват почти двойно - 930 хил. лв.

На тази база, ако Левски достигне до групите на Лига Европа, приходите от билети със сигурност ще надхвърлят 3 млн. лв.

Приходите на българския гранд от участие в евротурнири през 2015 г. са 0 лева, а през 2016 г. - 481 хил. лв. При участие в групите на ЛЕ сумата ще надхвърли 4 млн. лв. и то без отборът да се класира за елиминационната фаза.

Разходи

Най-сериозните разходи са за възнаграждения. През 2016 г. те са в размер на 7,808 млн. лева, което е с около 1,4 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г.Извод: От отчета е видно, че ако Левски играе в групите на Лига Европа, не само, че ще се самоиздържа, но и ще е на печалба при бюджет от 12-13 млн. лв.

Тук ще споменем, че бюджетът на Лудогорец в първата година, когато стана шампион, бе около 8,4 млн. лева.


Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти