Станимир Стоилов бе избран за почетен гражданин на Хасково

Станимир Стоилов бе избран за почетен гражданин на Хасково

Бившият футболист на Хасково, Левски, Фенербахче, ЦСКА, Кампомайорензе и Славия и треньор на Левски, националния отбор и настоящ наставник на казахстанския Астана Станимир Стоилов бе избран за почетен гражданин на Хасково на редовно заседание на местния Общински съвет. Съветниците приеха с пълно единодушие докладната на кмета на града Добри Беливанов за удостояването на спортиста със званието, а самият Стоилов присъстства в залата и бе посрещнат с аплодисменти.

Той е роден на 13 февруари 1967 година в Хасково. Завършва спортното училище "Стефан Караджа" в родния си град. За родния клуб Хасково изиграва 100 мача и отбелязва 62 гола. С Левски по-късно печели 4 шампионски титли и 5 национални купи. От 1992 до 2000 година играе в националния ни отбор, като в 14 срещи отбелязва 3 гола.

Треньорската си кариера започва в началото на 2004 година като селекционер на юношеската национална гарнитура. След това е наставник на Левски. Със "сините" печели 2 пъти първеството, по веднъж Купата и Суперкупата на България и достига до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА. Той е и първият български треньор, който класира тима си в Шампионската лига, а с отбора на Астана е първият наш наставник, който вкарва чужд отбор в груповата фаза на най-престижния европейски турнир. Преминал е през поста на кормчия и през Литекс, кипърския Анортозис и Ботев (Пд).

"Той с основание може да бъде наречен най-успешният български треньор през последните 20 години", бе отбелязано в докладната на кмета на Хасково.

"Искам да благодаря на кмета и на Общинския съвет. Радвам се, че градът оцени усилията, които съм положил като спортист и треньор", каза Стоилов. Той добави, че никога не е забравял, че всичко в спорта и футбола дължи на Хасково, училището и треньорите си. "За мен сега е по-важно да видя, че в града нещо се строи и се прави за спорта и в частност за футбола", посочи още Стоилов.

Още от БГ Футбол

Виж всички