Клоп: Реал е фаворит, но ние сме Ливърпул

Клоп: Реал е фаворит, но ние сме Ливърпул

През май 2014 г. един германски турист се опитва да си почива край басейна на хотел в Лас Вегас. Той прави опит да изчисти съзнанието си от ежедневната си работа, но го разсейват звуците наоколо.

"По телевизията даваха мач и доста от хората го гледаха, спомня си Юрген Клоп. - Беше Реал Мадрид срещу Атлетико Мадрид, които играеха финал в Шампионската лига. Всички викаха на испански, а аз се опитвах да игнорирам мача. Не исках да го гледам, нямах идея кой е вкарал и кой е спечелил, защото все още беше болезнено да мисля за това, което се случи предишната година.

Предишния сезон беше различно. Ние (Борусия Дортмунд) бяхме на финала на "Уембли". Не е приятно да загубиш финал, а аз съм губил няколко, но ще продължам да опитвам. Да си там е нещо голямо, невероятно е. Повечето хора опитват целия си живот и не стигат и до един финал, но когато си там, имаш нужда от късмет в някои моменти.

Това, което научих от мача срещу Байерн през 2013 г., е, че когато си много по-добър в първата част на мача, трябва да вкараш. Много помага. Все още не съм гледал запис на двубоя, но когато се стигне до финал, някой трябва да страда. През 2014 г. всички, които викаха, бяха испанци, но предишната година бяха германци, а това е хубавото на футбола. Освен това трябва да научиш, че ако нещо е наистина важно за теб, трябва да си готов за страдание. Така е в живота."

Сега Клоп го очаква нов финал - срещу Реал Мадрид в Киев. Въпреки че загуби последните си два европейски финала, 50-годишният мениджър е готов за предизвикателството, което е възможно най-трудното. Белия балет игра на три от последните четири финала и всеки път си тръгваше победител.

"Да, те са фаворити. Те знаят всичко, могат да пишат своя сценарий, защото спечелиха четири пъти в последните пет години. Има три доминиращи отбора в последните години и ние се изправяме срещу един от тях. Нямам проблем с тази ситуация и не се чувствам като аутсайдер. Ливърпул не беше фаворит и през 2005 г. и това беше преди да изостават с 0:3. Честно казано, харесва ми да сме в тази роля. Реал е отбор с огромни качества и тръгва за трета поредна титла, но ние сме Ливърпул и това не трябва да се забравя.

След невероятния сезон на Мохамед Салах започнаха сравненията между него и Кристиано Роналдо и Лионел Меси, а финалът в Киев е определян от някой като сблъсък между египтянина и португалеца. Клоп естествено не е на това мнение: "Ние сме отбор и участваме в отборна игра. Не е въпрос да имаш по-добрия индивидуалист. Обикновено, трябва да играеш по-добрия футбол и за да направиш това, ти трябват и останалите.

Мо имаше фантастичен сезон, но дори той ще признае, че Кристиано се представя на това ниво от години. Неговата статистика е невероятна, той е на върха около 15 години и е вкарал 47 000 гола, но не обичам да правя сравнения между играчи. Когато Пеле беше на върха, хората не го сравняваха с други. Просто мислеха, че е най-добрият и му се радваха. Сега имаме Меси и Роналдо. Те доминират от толкова дълго време, въпреки че има толкова много други добри играчи.

Те си приличат по това, че в решителния момент много често са на точното място, за да вкарат гол, а това е най-трудното. Затова са там, където са. Техните награди са напълно заслужени, защото когато справ да играят, ще ни липсват."

Клоп се надява отборната работа да е в основата на успеха, но би било грешка този отбор на Реал Мадрид да бъде смятан за сбор от скъпи индивидуалисти, защото в последните години отново и отново Реал се изправяше срещу най-добрите и ги побеждаваше.

"Накрая това ще бъде тест относно това чие желание е по-голямо. Реал е с почти същия състав от миналата титла, а това е рядкост. Те ще искат да го направят отново, а ние ще се опитаме да ги спрем. Във финал, за щастие, всичко е възможно", завърши германецът.

Още от Футбол свят

Виж всички