Доктор на "Скуадрата": Възможно е Астори да е страдал от патологично заболяване

Доктор на "Скуадрата": Възможно е Астори да е страдал от патологично заболяване

Докторът на националния отбор на Италия до 21 години Карло Транкуили бе потърсен за мнение относно внезапната смърт на капитана на Фиорентина Давиде Астори. 31-годишният бранител бе открит мъртъв в хотелската си стая часове преди двубоя на тима си с Удинезе.

Медикът смята, че е възможно Астори да е страдал от патологично заболяване, което трудно би могло да се улови при изследване на организма.

“Контролът върху професионалните спортисти не може да елиминира напълно възможността за внезапна смърт. Изследванията, които се правят на футболистите, могат да съкратят това до 89%, но не напълно. В Италия сме задължени да даваме здравна информация за всеки един професионален спортист. Този контрол е много по-затегнат, за разлика от други страни. В нашата страна се правят много повече изследвания. Малко са тези в световен мащаб, които могат да се сравнят с Италия.

За жалост, има патологични заболявания, които няма как да уловим. При спортистите, които са под 35 години, могат да се развият скрити патологични заболявания като хипертрофична кардиомиопатия или артимогенна дисплазия. Тези заболявания могат да бъдат заподозрени, но трудно могат да се уловят.
В Италия атлетите са задължени да се подлагат на изследвания поне веднъж на всеки шест месеца, но отново остава възможността от внезапна смърт”, коментира Транкуили за Gazzetta dello Sport.

Още от Футбол свят

Виж всички