В Италия се прави много за здравето на футболистите, гарантира лекар

В Италия се прави много за здравето на футболистите, гарантира лекар

След неочакваната кончина на Давиде Астори възникнаха въпроси за това доколко стриктно се следи здравето на професионалните футболисти в Италия. Аутопсията на тялото на бившия капитан на Фиорентина показа, че той е напуснал този свят по естествени причини - вероятно свързани със сърцето - което обаче не е типично за мъж на неговата възраст (31 г.) и физическа форма.

Д-р Алфонсо Де Никола, който е главен лекар на играчите на Наполи, увери, че в Италия се прави всичко възможно за установяването на евентуални проблеми на футболистите. “Ние сме пионери в методите за превенция на синдрома на внезапната смърт”, коментира медикът.

“Имаме някои от най-стриктните правила и задължително се правят тестове на всекиго, преди той да получи разрешение да участва в спортни събития     на професионално ниво - продължи Де Никола. - Тези прегледи са от голямо значение за превенцията на всякакви сърдечни проблеми. Законът гласи, че всяка година всеки един играч задължително трябва да преминава през редица изследвания, включително такива за сърцето. Даже правилото за сърдечните прегледи е да са веднъж на две години, но повечето клубове ги правят всяка година, за да са сигурни нещата.”

Още от Футбол свят

Виж всички