Българите в ски скока на Олимпийски игри

Българите в ски скока на Олимпийски игри

Владимир Зографски е осмият български представител в ски скоковете на Зимни олимпийски игри, като лично за него ПьонгЧанг 2018 е второ участие след Сочи 2014, където записа 47-мо място на голямата шанца (140 метра).

На малката шанца в Пьонгчанг Зографски записа добро представяне и преодоля квалификациите, като финалният рунд ще започне в 14:35 часа българско време в събота.

За първи път българи се състезават на Олимпиада в Сараево през 1984 година - Ангел Стоянов, Валентин Божичков и Владимир Брейчев, чието 19-о място на нормалната шанца и до днес е най-добрият резултат на роден представител.В Калгари 1988 отново Брейчев се подвизава и на двата типа шанци, като този път е придружен от Емил Зографски - бащата на Владимир - който записва две 40-и места и се представя по-добре от колегата си национален рекордьор. Зографски впоследствие на Олимпийските игри през 92-ра в Албервил записва трето класиране в топ 40 на нормалната шанца, с което оставя името си в историята на този спорт у нас.

Във френския зимен център освен него и Брейчев участва още Захари Сотиров, а през 2002 година в Солт Лейт Сити Георги Жарков е единственият ни представител, като не преминава квалификациите и в двата си скока.

През 2006 година в Торино Жарков е в компанията на Петър Фъртунов, който тогава още не е навършил 17-годишна възраст и съответно е най-младият ни участник в дисциплината в историята на родните олимпийци.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички