Звезда на Атлетик (Куклен): Някои работим в комбинат за цветни метали

Звезда на Атлетик (Куклен): Някои работим в комбинат за цветни метали

Васил Гуджев е футболистът на Атлетик (Куклен), който написа прословутите фрази за предстоящия мач с Левски. Аматьорският тим се класира за 1/16-финалите в турнира за Купата на България и ще се изправи срещу „сините“. В еуфорията си Гуджев написа: „Да живее селско-работническият футбол! С Левски ще излезем, всичките пияни като г*з!“. Тази фраза пък прочу тима в цял свят и водещи медии чакат с интерес дали това наистина ще се случи. Всъщност написаното е част от песен, а Гуджев даде интервю пред БЛИЦ, в което обясни, че всичко е просто шега.

– Честито за класирането на 1/16-финалите за Купата на България. След като минаха два дни от мача със Созопол, осъзнахте ли какво сте направили?
– Благодаря. Може би тепърва ще осмисляме постижението си, което е изключителна гордост и преди всичко чест – да играем срещу отбор като Левски, в официален мач за Купата на България.

– Когато беше изтеглен жребият и видяхте, че може да се изправите срещу Левски какво си казахте помежду си?
– След жребия първоначално имаше информация, че след като станахме първенец на Пловдив, трябва да изиграем само един мач срещу отбора на Созопол и съответно победителят щеше да се изправи срещу „сините“ от София. Но след като излезнаха официалните данни от БФС стана ясно, че преди това трябва да се изправим в зонален финал срещу отбора на Свиленград. Това малко охлади страстите, изиграхме мача срещу Свиленград, в който победихме с 2:0, но дори и тогава не е имало еуфория, понеже 10-тина човека от отбора на Атлетик Куклен практикуваме и мини футбол. Директно заминавахме за Словения, където за трета поредна година се провеждаше Европейска Шампионска Лига по мини футбол, организирана от Европейската федерация по мини футбол. След като се прибрахме в България в полунощ в неделя срещу понеделник, вторник тренирахме преди мача за Купата и едва тогава говорихме по-сериозно за мача със Созопол. Коментирахме си в отбора, че този мач е от онези, които се печелят с характер. Така и стана. Огромно благодаря на всички съотборници, ръководители, фенове, колеги от работа, които ни стискаха палци. Това е изключителен успех за нас като отбор и като отделни единици.

– Прочухте се в цял свят заради предстоящия мач, но и заради една публикация, че ще излезете пияни… Това плод на емоцията ли беше? И всъщност нямаше ли такава песен?
– Благодаря за въпроса! Емоция и разбира се има такава песен, която нарочно перефразирах. Написах го нарочно, защото за мен футбола е емоция преди всичко. Също така, просто за да се получи майтап. Разбира се, този майтап, държа да подчертая, в никакъв случай не е имал цел да засегне футболен клуб Левски като институция, още по-малко пък да провокирам или да се заяждам с някого.

– Жив ли е селско-работническият футбол?
– Това е другата част от публикацията ми, която отново чисто майтапчийски съм написал. 99% от отбора сме работници, на договор. Играем футбол заради любовта си към него. Нямаме претенции за каквото и да било, но се отнасяме доста сериозно към тренировъчния процес, а и доста от нас през годините сме играли футбол, някои на малко по-високо ниво, други на още по-високо,трети са играли основно в Трета лига, но също имат големи качества. Затова фактът, че ще играем срещу Левски е изключителна привилегия за нас. За едни да се докоснат отново до емоцията да играеш на такова високо ниво, други пък за да се сблъскат за първи път с това. А конкретно за селския футбол – просто сме хора, които от доста години се познаваме, повечето работим заедно, играем заедно, с други, които дойдоха тази година в отбора, се познаваме от други отбори, важни са човешките отношения преди всичко. Дали ще победим или ще паднем, слънцето утре отново ще изгрее. Доста хора гледат семейства, а какво по-важно от семейството? Обичаме да се веселим заедно, правим си банкети, незнам как звучи, но който е врял и кипял във футбола на ниво Трета лига знае за какво говоря. Няма мениджърски интереси, няма дразги от това, че някой взима по-голяма заплата от другия, няма сърдити, че еди си кой си е уредил по-голям транш на полусезона или така наречените пари на ръка .Това го няма при нас и ни е се наслаждаваме на футбола в най-чистата му форма.

– Вие сте в аматьорския футбол. С какво се занимаваш извън мачове и тренировки? Работите ли нещо ти и съотборниците ти?
– В предния отговор споменах, че 99% от отбора работим. Около десетина човека сме колеги в КЦМ АД. Това е комбинат за цветни метали и едно от най-сериозните предприятия у нас. Важно уточнение е, че не сме от онези работници, които просто се водят на работа и си прибират заплатата. Всеки ден ходим на работа от понеделник до петък, има и момчета, които работят на смени. Останата част от момчетата в отбора работят за други фирми и се занимават със неща, които нямат общо с КЦМ.

– Очакваше ли една публикация да ви прослави в цял свят? Европа, Южна Америка, дори в САЩ писаха за вас с акцент, че ще излезете пияни… 
– Честно казано не. Очаквах да има голям отзвук в Пловдив, но чак такова нещо – абсурд (смее се)!

– Какво да очакваме от Атлетик (Куклен) срещу Левски?
– Атлетик (Куклен) ще излезне с идеята да се представи достойно и да покаже, че докато има сили ще се опитва да играе футбол. Естествено знаем кои сме ние и кои са Левски и поне лично аз ще гледам да се насладя на момента.

– Чувствате ли се като звезди във вашия град? Какво ви казват хората?

– Аз съм от Пловдив, не мога да кажа, че се чувствам по-различно след мача. Аз съм обикновен човек, който всеки ден ходи на работа и се бори за своите се лични цели, намерения, мечти и виждания за живота. Но със сигурност хората от Куклен са много радостни и също нямат търпение да дойде денят на мача. В крайна сметка постигаме нещо, което никога не е правено до сега и те го знаят. Писаха ми много приятели от Пловдив, Асеновград, левскари от София, които ме поздравиха и които се изкефиха на това, което съм написал като публикация. Защото за тях също футбола е емоция. Пожелавам на всички хора, които ще бъдат на мача, да се наслаждават на футбола, като спорт, който не случайно е наричан „Цар Футбол“. Защото футболът е един социален феномен, който наистина има безграничната сила и власт да обединява. Нека този мач се превърне в култ на истинския футбол, защото заради цялата комерсиализация, реклами, спонсорски договори, мениджърски интереси, черно тото и други, отдавна няма истински футбол!

Още от Трета лига

Виж всички