Гледай на живо

Югозападна Трета лига: Кюстендил - Чавдар 0:1

Мъри за Роси: Не се интересува от Левски, а той да е добре, мога да водя като него отбора и от Казахстан (видео)

Един от най-успешните български треньори през последните 20 години - Станимир Стоилов не се изказа никак ласкаво за Левски и за треньора на сините Делио Роси. Днес Мъри бе награден в ММС с най-високото държавно отличие в спорта -  “Венец на победителя”, след което изрази мнението си за случващото се в Левски.

“Когато има натрупване, е по-лесно. Няма нужда Левски да се притеснява, че предстои първия кръг, че няма селекция или има селекция. Има изграден отбор, има треньор, който знае качествата на футболистите прекрасно. При положение че си купил 21 футболисти за една година и сега добавяш още, имаш футболисти за три отбора. Въпросът е, че футболът е бизнес, а така не се инвестират парите на Левски. Без значение, че са спонсорски. Тези пари са на Левски. А Левски няма стадион, няма база. А на този етап се оказва, че няма и отбор. Така че тези пари са хвърлени на вятъра.

И по-слаби отбори от Вадуц са били препятствие, и по-силни отбори не са били препятствие. Така че всичко зависи от това как ще играе Левски. Няма да зависи от това как ще играе Вадуц. При всички положения Вадуц ще играе добре организирано, дисциплинирано. Левски трябва да играе на своето ниво. Вижда се някакво желание, някаква организация. Дай Боже резултатите да се запазят. Но оставам с убеждение, че нашият треньор не е много заинтересован от името Левски. Него повече го интересува той да е добре. Защото изказвания от типа “ръководството да каже за селекцията” е много несериозно.

Като си треньор на Левски, трябва да отговаряш за всичко - за селекцията, за резултатите. На този етап той показва, че отговаря само за тренировките. Аз мога да ги водя и от Казахстан”, коментира Стоилов, след което продължи:

“Не трябва често да се сменят треньорите. Не ме разбирайте грешно. Нямам нищо против треньорите и колегите, но ръководството трябва да си избере хората, които да управляват. Не виждам футболни хора, които да управляват процеса. Така че не виждам как могат да имат мнение те за треньор. И да остане, и да не остане треньор хората, които го определят, не мисля, че имат достатъчно компетенция.

Левски трябва да има чисто футболно управление и друго - маркетингово, финанансово или както искайте го наричайте. Левски трябва да се развива и печели добре. Нефутболни хора не могат да дават оценки на футболисти или да преценяват кой ще е треньор. Как може някой от това ръководство да прецени дали е добър или лош Роси - няма как да прецени? Той може да му се вижда много добър, но той да е много лош. Или обратното - да му се вижда лош, но той да е много добър”, разясни своята гледна точка Мъри.

Настоящият селекционер на Казахстан бе попитан и какво мисли за сегашното ниво на клуба, а отговорът му бе:

“Клуб без стадион и без собствена база. Като наблягаш на покупка на футболисти, а не да изградиш клуб… Давам прост пример. Ставаш собственик на стара кола, защото стадионът и базата на Левски са стари. Първото нещо, което собственикът се заема да направи, е някакъв ремонт. Да подобриш, почистистиш, обновиш… Ако имаш възможности и пари, а ние се оказва, че ги имаме, да строиш нещо ново. А ние инвестираме във футболисти, които след шест месеца или година си заминават. Това е хубаво за феновете така да звучи, но няма инвестиции в клуба. А когато няма инвестиции в клуба, това не е начин на управление.”

Още от БГ Футбол

Виж всички