Гледай на живо

Галин Иванов донесе победата на ЦСКА 1948 над Царско село - на живо от националния стадион след 1:0 за "червените"

47 години без големите Гунди и Котков

47 години без големите Гунди и Котков
Днес от 10:30 часа ръководство, служители, ветерани, различни спортни деятели и привърженици на Левски ще отдадат почит, поднасяйки цветя по случай 47-ата годишнина от трагичната гибел на легендарните футболисти на Левски и националния отбор Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков. Поклонението ще се състои на Централните софийски гробища. Двете легенди на български футбол загинаха на 30 юни 1971 година в автомобилна катастрофа край прохода Витиня.
Историята за легендарните футболисти се предава от поколение на поколение, а със страхотните си качества както на терена, така и извън него двамата стават еталон за истински професионалисти.

"Казват, че времето лекува и годините заличават раните от големите загуби. Изтекоха 47, а болката от липсата на двама необикновени футболисти остава.

Отново е 30 юни. Близо половин век след онзи ден, в който съдбата ни отне Георги Аспарухов и Никола Котков. И днес сякаш някакъв камък ляга върху гърдите и настъпва една непреодолимо протяжна тъга. Мъка по ранната загуба, която отеква през летата.

Гунди и Котето ги няма. Останаха спомените, разказите и усмивките на докосналите се до тях. За останалите пък красивите разкази, приказките и уроците от едно романтично минало.

Днес, 47 години след трагедията на Витиня, ние все още ги помним. Младите слушат историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма.  

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, но и на цяла България. Защото от загубата на доблестни хора винаги боли

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират, а ние можем само да отправим своята смирена благодарност, че ги е имало.

Наша мисия е да съхраним паметта, да разкажем за големите им постижения като спортисти и хора и да предадем достойнствата на техните характери, за да изградим бъдеще, с което те биха се гордели.

Поклон пред непрежалимите…", публикуваха "сините" в официалния си сайт.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти