Кормие го направи! Историята на UFC е пренаписана от двойния шампион!

Един от най-великите ММА бойци Даниел Кормие (вече 22-1 ММА, 1 отменен резултат, 11-1 UFC) по безапелационен начин стана първият човек в историята на UFC, защитил и титлата в лека-тежка, и титлата в тежка категория!

В основното събитие на UFC 230 в "Медисън Скуер Гардън" в Ню Йорк Кормие надделя със събмишън (задушаване с т.нар. риър некед чоук) в началото на втори рунд (2:14 минути от началото на частта) над зловещия нокаутьор Дерик Люис (21-6 ММА 1 отменен резултат, 12-4 UFC) - втори в ранглистата на претендентите в най-горната дивизия - който бе тотално неутрализиран.

Зрителите знаеха, че единственият шанс на Черния звяр да вдигне титлата, е да удължи рекордния си брой нокаути (10) в тежка категория, но той не можа да наложи доминация от стойка и не пласира значителен удар с ръцете си, а единствено с кикове.
Кормие се доказа като далеч по-комплексния от двамата ММА бойци и записа четири тейкдауна, като при последния Люис направи грешката да "даде гърба си" на двукратния олимпийски борец, а оттам Кормие бързо приложи риър некед чоук, за да го събмитне.
DC вече има три защити на титлата си в лека-тежка категория и една в най-тежката дивизия, като с това написа история в UFC, тъй като предишният такъв двоен шампион Конър Макгрегър не направи защита на поясите си в лека и "перо" категории. Кормие също така увеличи поредицата си на 8 победи в октагона и оправда реномето си на номер 1 "паунд фор паунд" в най-мащабната и популярна ММА промоция в света.
Люис, който все още има на сметката си 19 завършени битки преди последния гонг, 18 от които с нокаут, не можа да се озове във водеща позиция на земя и евентуално да запише седми нокаут над повален противник.
Той само два пъти в кариерата си бе участвал в 4-и рунд на битка и сега не му се наложи да го прави, но просто защото бе разпилян от тейкдауните на Кормие и предстои да загуби втората си позиция в ранглистата на претендентите.
Черния звяр започна с ляв кик в корема и хубав десен външен лоукик, а после наелектризира публиката с опит, макар и неуспешен, за да ляв хайкик. Кормие се опази от сериозни поражения в стойка и само 56 секунди от началото на двубоя направи първия си тейкдаун. В типичен стил той приложи тежестта на тялото си върху торса на опонента и притискаше главата му към земята с десен лакът.
Люис стоя доста време по гръб и "изяде" няколко мощни десници, а дори когато успя да се измъкне, бе повален отново съвсем скоро. Кормие го притисна до оградата, като Черния звяр стоеше на едно коляно и получи още няколко попадения с дясна ръка. Рундът свърши в спокойно темпо, но бе изцяло доминиран от шампиона.
Кормие започна с ляв кик в кръста, преди Люис да загатне за потенциала си с опит за мощно дясно кроше, което бе парирано. Той вкара десен външен лоукик и заплаши отново с десен прав, при което Кормие опита да контролира офанзивата му с десен кик в корема.
Шампионът се постара да направи без особена съпротива третия тейкдаун в битката, но Люис се изправи бързо. Въпреки измъкването обаче, DC умело го препъна и за четвърти път го прати на земята, затискайки краката му, с което още тогава наложи стряскаща доминираща позиция.
Както е правил в предишни случаи, когато е бил притиснат на земя, Люис направи грешката да заеме поза "костенурка" и да изложи гърба си на Кормие. В предишните си битки той не бе наказван за тази неправилна стратегия в такъв момент, но борец на олимпийско ниво като DC веднага се възползва от възможността. Той веднага приложи хватката "риър некед чоук" и се завъртя на своя гръб, за да провокира бързия събмишън.
След края на битката в интервюто си в октагона Кормие предизвика универсалния шампион в WWE Брок Леснар.
В другите двубои на UFC 230 Джаред Кенъниър дебютира отлично в средка категория с нокаут във втори рунд срещу Дейвид Бренч, Карл Робъртсън получи единодушно съдийско решение срещу Джак Маршман (30-26, 30-26, 30-27), Израил Адесаня победи с технически нокаут чрез удари Дерек Брънсън в 4:51 минута на първия рунд, а Сиджара Юбенкс се наложи над Роксан Модафери с единодушно съдийско решение (30-27, 30-27, 30-27).

В първите битки от галавечерта хронологично Маркос Рожерио де Лима спечели с единодушно съдийско решение (30-27, 30-27, 30-27) срещу Адам Виечорек, Шейн Бъргос събмитна с армбар в 2:11 минута на първия рунд Кърт Халоба, Мат Фривола и Ландо Ваната завършиха наравно в картата на съдиите (29-28, 28-28, 28-28), Лаймън Гуд нокаутира с ръце Бен Сондърс в 1:32 минута на първия рунд, а Шеймън Моралес победи с разделено съдийско решение (29-28, 28-29, 30-26) Жулио Арче.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти