Спас Русев опрощава дългове на Левски

Спас Русев опрощава дългове на Левски
Наско Сираков задържа Павел Колев на "Герена"
Наско Сираков задържа Павел Колев на "Герена"

Наско Сираков вече работи като собственик на Левски, въпреки че все още не е такъв. Мажоритарният пакет с 86,6% от дяловете на клуба пътуват към София, но Васил Божков не обяви в чии ръце ще се озоват. Независимо от това Сираков вече е начертал план за спасението на "сините". Той включва значително намаляване на дълговете на клуба. В края на миналата седмица Наско и Константин Папазов са провели среща с бившия собственик Спас Русев. На нея те са успели да убедят бизнесмена да отпише парите, които е давал като заеми на Левски. И така солидна част от задълженията на клуба ще отпаднат. Сираков е получил нужните уверения от Русев, че това ще се случи, ако именно легендата е човекът, който вземе акциите. Васил Божков: Акциите на Левски са джиросани на новия им собственик

Всъщност не за първи път бизнесменът от Лондон обещава да отпише вземанията си. Той пое официално Левски на 30 август 2016 година, като придоби 86,6% от клуба безвъзмездно от Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. След това Русев призна, че се е захванал с Левски покрай сделката за придобиване на БТК и търговската марка на компанията "Виваком". Това бе ясен знак, че клубът е оплетен в политикономически интереси. В началото бизнесменът имаше намерение да действа с размах. Обеща козирка и ново табло, но после се поправи с "това не е като да отвориш чадъра си". Стадион "Георги Аспарухов" не дочака кой знае какви подобрения, но на 14 февруари 2017 г. получи ново име. Той бе прекръстен на "Vivacom Арена Георги Аспарухов". Тогава от клуба обявиха, че договорът с телекомуникационната компания е за период от шест години. За да преодолее всички пречки пред новия рекламен договор и да избегне конфликта на интереси като притежател на акции в БТК и ПФК Левски, Спас Русев прехвърли част от акциите си на Даниел Боримиров, превръщайки го във втория по големина акционер в клуба.

В съобщението не се посочва сумата по договора, но според някои източници ставаше въпрос за 12 милиона лева - тоест по 2 милиона лева годишно. В онзи период Русев даваше интервюта, че е поел клуба с дългове от 20 милиона лева... Букмейкър става спонсор на Левски?

В началото на 2019- а вече бе ясно, че времето на Русев на "Герена" изтича. Тогава бе назначен нов Управителен съвет с нов изпълнителен директор - Павел Колев. Задачата им бе да направят одит, преди Васил Божков да поеме контрол над Левски. Колев обяви, че дълговете на клуба са повече от 30 милиона лева. На 9 февруари Русев заяви в интервю за Нова ТВ: "Към момента на Общото събрание и на така наречената дата за прехвърляне на собствеността задълженията ще бъдат може би по-малко от половината на това, което се тиражира сега - между 15 и 16 милиона лева", обеща той. На въпрос - ще опрости ли парите, които е дал като заем към клуба Русев заяви: "То във футбола друга формула няма".

В крайна сметка на Общото събрание на Левски на 6 март 2019 година за притежател на акциите на клуба бе обявен Георги Попов. Но на сбирката на акционерите стана ясно, че Спас Русев не е отписал нищо. Затова и ОС не го освободи от отговорност.

За 6 юни е насрочено ново Общо събрание на Левски. Предстои да видим дали сюжетът ще е - "Наско Сираков основен акционер, а Спас Русев освободен от отговорност с отписване на дълговете си".

"Тема спорт"

Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти