Кирил Домусчиев: Няма да се кандидатирам за президент на БФС

Кирил Домусчиев: Няма да се кандидатирам за президент на БФС

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю пред "Нова телезивия". Босът на "орлите" разкри рецептата за създаването на успешен клуб. Той коментира назначаването на Павел Върба за треньор на отбора, както и изборите за президент на БФС.

- Господин Домусчиев, председател на КРИБ, собственик на Лудогорец и на редица бизнес компании у нас и в чужбина - Нова телевизия, Нова Броудкастинг. Откъде да започнем, може би с това, с което сте най-познат на широкия кръг зрители - Лудогорец 

- За съжаление един човек, не само в България, става популярен най-вече покрай футбола и спорта, а не покрай бизнеса. В крайна сметка, за да можеш да даваш за спорта, трябва да си направил нещо в бизнеса.  Лудогорец за нас винаги е бил преди всичко социален проект. Така и започнахме в Разград - подпомагайки местния спортен клуб и местната общественост. Този клуб направи Разград име, направи го град, за който се говори не само у нас, но и в света.

- Преди това Лудогорец не беше амбициозен клуб, но вече 8 пъти е шампион на страната. Някои ще кажат, че с пари се постига всичко, но очевидно маята е някъде другаде?
- Като започнахме Лудогорец не беше с най-добрия бюджет. Първите 1-2 години някои софийски грандове със сигурност ни изпреварваха като бюджет. Тогава имаше и повече пари във футбола. Това обаче не ни попречи да станем шампион. Парите не са всичко, макар и много са важни.|

- Кое е другото?
- Мениджмънт. Това е доста широко понятие - да структурираш бизнеса, да намериш качествените хора, да постигаш с минимални средства максимален ефект. Фактът, че дойдоха времена, в които Лудогорец може за побеждава клубове с пет-шест-седем-осем пъти по-голям бюджет от нашия - като ЦСКА Москва, говори за добър мениджмънт.

- Да поговирим за това, което предстои през пролетта в Лига Европа. Лудогорец има нов треньор, кое наложи тази смяна?
- Не правим смяна. Останахме без старши треньор преди няколко месеца и не искахме да бързаме. Искахме да вземем някой, който ще пасне на нашия профил, на нашия стил на игра. А добрите треньори си имат отбори. Трябваше да се проведат срещи, разговори с различни хора - дали той ще иска, дали клубът му ще го освободи. Моментът сега беше подходящ, защото предстои пауза, подготвителен период и новият треньор ще може не само да се запознае с отбора, а и да го подготви за мачовете с Интер и за първенството.

- Преди паузата Левски е на 5 точки зад вас в класирането. Той ли е най-сериозният ви конкурент за титлата?
- Така е, щом е на 5 точки в момента. Но нека да не отписваме Локомотив Пловдив. Предполагам че всички отбори ще направят селекция. ЦСКА София също не е за подценяване. Има поне три отбора с амбиции за първото място и още няколко отбора, които се борят да са в шестицата.

- Чака ни интересно първенство през пролетта
- Тази година първенството не изглежда никак зле. 3-4 отбора се борят за първото място и още няколко да влязат за шестицата. Има интирга.

- Предстоят ви двубои с Интер Милано в Европа, в които ще се използва системата за видеоповторения ВАР. Вие имахте предложение тя да бъде изградена и у нас, но тя не е евтина. Кой ще го направи?
- При всички положения, ако искаме да имаме професионално първенство, да играем в евротурнирите, силен национален отбор - това е бъдещето. Ще трябва да се изгради. Във всички съседни държави вече се работи по този въпрос. В Полша вече го въведоха, те са пионерите в Източна Европа. Инвенстицията е и голяма, и малка - зависи дали ще е мобилна или фиксирана версия. Аз с някои колеги ще следя как се избират офертите, коя фирма да ни достави тази система.

- Държавата казва собствениците на клубове да инвестират в нея.
- Като се види каква е стойността на системата, може би ще потърсим подкрепата на държавата. Друг въпрос е дали ще я получим. Тази система ще ни остави в Европа, ще даде възможност и за развитие на съдиите. Футболните страсти ще бъдат по-различни, ще е от полза за футбола и общественоста. Няма да се стига до тежки спорове и ще е от полза за всички. Ще дам за пример Унгария, където държавата инвестира във футбола. Премиерът Орбан направи пет-шест стадиона, с четири звезди на европейско ниво. Един от тях е стадионът на Ференцварош - уникален. Държавата инвестира във футбола, не защото Унгария има някакви успехи в последните години, а защото футболът е социален феномен. Хората обичат футбола, обичат да гледат футбол,  но при тази икономика, която имаме, и при този малък пазар у нас, собствениците на клубове вяма как да изградят инфрастуктура без подкрепата на държавата.

- БФС няма президент след оставката на Борислав Михайлов. Сигурен съм, че имате мнение как трябва да изглежда следващият президент на БФС. Възможно ли е това да сте вие?
- Не, няма как да стане, доста съм ангажиран. Собственици сме с брат ми на Лудогорец и искаме да продължаваме да радваме хората. Като председател на КРИБ имам допълнително ангажименти. Как виждам аз следващия президент? При всички положения трябва да е човек с възможности, да има бизнес и да не е фалирал.

- Не е ли нормално понякога в бизнеса да ти се случи и фалит?
- Как да си дадем организацията на някой, за когото не сме сигурни дали може да я менажира. И да я докара до просешка тояга. Трябва да е човек с възможности и авторитет. Но и трябва да е човек, който обича футбола, сърцето му да е във футбола. Защото виждам и собственици на клубове, които не харесват футбола, може би защото е модерно.

- Можете ли да кажете едно-две имена с този профил?
- Атанас Фурнаджиев. Дал е много пари на българския футбол през годините. Дал ги е от любов, не е имал собствен клуб. Познава много добре структурите на БФС и УЕФА, участва в много комисии, успешен бизнесмен е, на добра възраст е - с богат опит и сравнитено млад. Това е профилът на човек, когото бих подкрепил. За съжаление от моите разговори с него разбрах, че той твърдо няма да се кандидатира.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти