Стоев: Трябва да искаме да играем срещу колосите, а не да мислим, че ще станем за резил (видео)

Бившият треньор на Лудогорец и Левски Стойчо Стоев обяви в студио “Дерби”, че футболът ни е в регрес от 20 години и това лесно може да се промени, но никой не иска да го направи. Специалистът е на мнение, че за класиране на Евро 2020 не може да се разсъждава “ абе, по-добре да не успеем, че там какво ни чака, ще станем за резил”, а е добре да премерим сили с Германия, Франция и Португалия.

“Не знам състоянието на Исландия, Унгария и Румъния, но на пръв поглед това е добър жребий. Най-малкото играем вкъщи и се надяваме на домакинска подкрепа. Ако се върнем доста време назад, ще видим, че вачовете, в които сме изглеждали добре, са вкъщи. Като гости не успяваме. Ясно е, че за всички е от голямо значение българският национален отбор да се класира на европейското първенство. Това ще е хубаво. Близо 20 години не сме били на такъв форум. Всеки иска да гледа и подкрепя отбора. Дано успеем, но проблемите са по-сериозни и едно евентуално класиране не бива да ни води, тъй като ние, българите, изпадаме в двете крайности. Едно класиране ще доведе до писания, че българският футбол е в подем. Но през изминалите 20 години имаме регрес в нашето развитие. Причините са комплексни. Коментират се, но нищо не се променя. А е доста лесно да се променят нещата, но никой не иска.

Ако мислим “абе, по-добре да не успеем, че там какво ни чака, ще станем за резил”, така не можем да разсъждаваме. По-добре да успеем да се класираме. Ако успеем, което е голяма въпросителна, да видим срещу тези колоси къде сме. Че няма да изглеждаме по-добре от тях, е ясно. Но да видим къде сме и да започнем нужните промени, защото след година, две или пет пак ще разсъждаваме, говорим и коментираме какво става с българския футбол.

Според мен не можем да очакваме сериозен прогрес в близките 4-5-6 години, както и да се работи. Но трябва да се работи, а не все да си говорим за поколението от 94-а година. Това са безсмислени теми на разговор. Трябва да се опитаме да променим това, което сме в момента”, коментира Стоев.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти