Михаил Таков за 8-хилядниците в бокса и къде са Кубрат и Тервел по пътя към върха

Треньорът на Тервел Пулев - Михаил Таков, направи интересно сравнение между бокса и алпинизма. Избираният два пъти за №1 в България специалист говори за подготовката на бронзовия медалист от Лондон 2012, на когото му предстои поредно качване на профи ринга. Това ще се случи на 14 декември в зала “Колодрума” в Пловдив, когато по-малкият от братя Пулеви ще се боксира с американеца Дешон Уебстър . Мачът ще е гвоздеят в програмата на събитието, а залогът - интернационалната титла на WBA.

Тервел ще се бие за интернационалната титла на WBA, обяви Дешон Уебстър за най-трудния си съперник
Тервел ще се бие за интернационалната титла на WBA, обяви Дешон Уебстър за най-трудния си съперник

“При подготовката на даден състезател винаги мога да дам за пример изкачването на един 8-хилядник. Ако Кубрат в момента е към 8-те хиляди метра, то Тервел е някъде към 5000 метра. При Кубрат всичко става много трудно - няма въздух, кислородът не достига и целият екип трябва да бъде в помощ във всеки един миг. Докато Тервел трябва бавно и стратегически да се изкачва и да внимава дали ще падат ледове, дали ще вали сняг или дъжд. Всяко едно невнимание на целия щаб може да бъде пагубно, защото тук вече играем в България, за титла и пред родна публика. Всичко около него трябва да бъде спокойно, за да може той да даде най-доброто от себе си и да зарадва всички”, заяви Михаил Таков.

“Идеята за боксова галавечер в Пловдив е чудесна. Тръпката за Тервел ще е много голяма - основен мач, пред родна публика. Само да бъде здрав и всичко ще си дойде на мястото. Няма много време, около месец. Предстоят спаринги в Германия. Това е един празник за българския бокс и се надявам да стане едно добро шоу”, добави Таков.

Самият Тервел заяви, че е изключително доволен от сътрудничеството си с треньора.

“С него се работи много лесно, защото е много опитен и спокоен.  Когато трябва да направя нещо, той ми го обяснява много елегантно и знае как да използва моите качества. С много малко усилие, постигаме повече поради това, че той е опитен и е един от най-добрите треньори в България”, каза по-малкият от братя Пулеви.

Таков бе в ъгъла на Тервел за мача му с Кай Курзава в Германия миналата седмица. Пулев нокаутира опитния представител на домакините още в първия рунд, след като го прати два пъти в нокдаун за по-малко от 3 минути. Той бе напътстван от Таков и за срещата с Леонардо Бруцезе в "Арена Армеец" миналата година, когато отново ликува с нокаут, този път във втория рунд.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти