Волейболният елит официално поиска смяната на Данчо Лазаров (видео + галерия)

Ще сменят властта за по-малко от месец?
Ще сменят властта за по-малко от месец?

Елитът на българския волейбол официално поиска смяната на президента на федерацията Данчо Лазаров. Инициативата бе оповестена на специална пресконференция днес. Тя е подкрепена от 10 от водещите клубове в страната.

Това са ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица. Всички те настояват за свикване на извънредно общо изборно събрание на 16 януари догодина. Съгласен с тяхното искане за край на ерата “Данчо Лазаров” е и втородивизионният Виктория Волей.
Атаката за сваляне на Данчо Лазаров започва днес! Гледайте на живо ТУК!!!
Атаката за сваляне на Данчо Лазаров започва днес! Гледайте на живо ТУК!!!
27 Инициативен комитет иска смяна на властта във волейбола

"Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВ и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове. Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по нанадолнището на българския волейбол. В общи линии, ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото”, заяви президентът на ВК Левски Владо Николов.

27 Инициативен комитет иска смяна на властта във волейбола

Атаката срещу Лазаров идва точно когато възникна ново високо напрежение между него и вицепрезидента на БФВ Любомир Ганев. В началото на седмицата легендарният волейболист обяви публично, че УС е свикал на 20 декември в Казанлък извънредно общо събрание, на което той ще бъде изваден от управата като неудобен. Целта на това действие според Ганев е той да не може да се кандидатира за президент на централата, защото по устав може да бъдат избирани само членове на УС.

Сашо Попов: Искаме преструктуриране и прозрачност, стига толкова узурпиране на властта (видео)
Сашо Попов: Искаме преструктуриране и прозрачност, стига толкова узурпиране на властта (видео)

"Клубовете от инициативния комитет за свалянето на Данчо Лазаров ще присъстват на това събрание, за да не допуснат разчистване на сметки, каза още Владо Николов.

Успоредно с това той отправи молба към министъра на младежда и спорта Красен Кралев да забави финансирането на БФВ до 16 януари, защото практиката показвала, че “на клубове, развиващи малко или никаква дейност, са раздавани държавни пари в седмицата след общо събрание”. С това той намекна за корупция в БФБ.

"Ще бъде много трудно да се свика това общо събрание. Както каза Сашо, се пращат знайни и незнайни емисари, които заплашват клубове. Предлагат се материални облаги на други такива, а най-страшното е, че на това събрание ще присъстват 30 "мъртви" клуба, които са там само да гласуват. Точната бройка ще я имаме скоро, но не са един и два, а повече от 20. Те не развиват дейност, а имат право на глас. Отправям призив към всички хора, които се занимават с волейбол. Не се страхувайте и не се поддавайте на провокации. Гласувайте за това, което мислите, че е по-добро", продължи Николов.
"130 клуба трябва да гласуват. Ясно е за какво направиха събранието на 20 декември, за да махнат Любо Ганев от УС и да не може да бъде кандидат на опозицията. Ние търсим човек, около който да се обединим и да изпълни промяната, която искаме. Те не могат да махнат целия управителен съвет. Ние не сме достатъчно опитни като господин Лазаров в тези апаратни игри. Опитахме се и разбрахме, че тези номера ги употребява и използва перфектно", заяви още той.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти