Премиър лийг добавя към ВАР "технология за проследяване на крайниците"

Премиър лийг добавя към ВАР "технология за проследяване на крайниците"

Висшата лига планира да добави към ВАР нова технология, която да помогне за по-прецизното и бързо разрешаване на спорните казуси, свързани със засадите във футбола. Според английските медии компанията  Hawk-Eye вече работи по създаването на сложна система, която ще използва множество камери, за да предостави на видеоасистентите коректна автоматизирана линия на засадата в реално време. Така ще се избегне забавянето при определянето на тънките засади, а освен това ще отпадне съмнението за некоректното поставяне на линиите от самите видеоасистенти. Технологията ще проследява заднопоставения крак на всеки играч на терена и така ще стане ясно дали въвлечения в ситуацията футболист покрива засадата, или не.

Все още не е ясно дали новата технология ще може да бъде въведена в средата на сезона, но по всичко изглежда, че през следващата кампания тя ще действа.

Иначе утре 17 избрани рефери ще се срещнат, за да обсъдят отново как ВАР в Премиър лийг може да функционира още по-добре. Има призиви главните съдии да започнат да използват монитори на терена, както е в други първенства, като Серия "А". Вероятно това ще бъде една от обсъжданите теми по време на утрешната среща.

Още от Футбол свят

Виж всички