Григор Димитров този път не можа да вземе сет на Рафа Надал

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров този път не можа да вземе сет на Рафаел Надал и отстъпи с 3:6, 2:6 за 1 час и 44 минути игра на полуфиналите в турнира от сериите АТР 500 в Акапулко. Три години по-късно Матадора отново ще спори за титлата в мексиканския град, след като спечели надпреварата през 2008 и 2013 година, когато тя още се провеждаше на клей.
Гришо, шампион в първото издание на събитието след преминаването на твърд корт през 2014-а, може да бъде единствено удовлетворен от цялостното си представяне. За първи път от началото на сезона той записа две поредни победи (изключваме ATP Cup, където форматът предполагаше гарантирани три срещи на сингъл) и стигна чак до предпоследната фаза.
Димитров знаеше, че трябва да бъде агресорът срещу Рафа, за разлика от вчерашния му престижен успех над Стан Вавринка. Той реализира 23 уинъра (15 за великия испанец) и направи 25 непредизвикани грешки (12 за Матадора), като регистрира 13-о поражение срещу този противник, оставайки с единствената си победа в Шанхай през 2016-а. За разлика от предишните си осем сблъсъка на хард корт, този път Гришо не можа да вземе сет, но някои неточности в определени моменти му попречиха да го направи - най-вече в няколко точки, които бяха подготвени перфектно за завършване, но се стигна до грешки.
По традиция Григор направи няколко фамозни отигравания, които дълго време ще се въртят в социалните медии, но и Надал демонстрира огромната си класа в ключови ситуации. Матадора ще се изправи срещу Тейлър Фриц в спор за титлата в Акапулко.

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна с грешка от плосък бекхенд в средата на корта, но после прати няколко такива по диагонала и изчака съперника си да сбърка - Рафа прати форхенд по правата в аут за 15-15. Надал реализира ас по диагонала в полето за равенство, след което се стигна до 40-15, тъй като агресивен ретур на Димитров не бе подкрепен с прецизен форхенд и българинът направи грешка. Нов невърнат начален удар от Матадора доведе до 0:1 гейма в негова полза.

Григор започна с отлична комбинация със сервис по диагонала в полето за предимство и форхенд-уинър по оголената права, но после мощните форхенди на Надал го принудиха да отстъпи назад и да сбърка на свой ред с предната страна на ракетата. Димитров отправи пореден агресивен бекхенд по правата и дочака грешка на опонента си, след което го разходи по широчината на корта с няколко дълбоки форхенди за 40-15. Ас номер 1 по правата в дясната страна на корта послужи за изравняване на резултата 1:1.

Надал заложи на сервис-мрежа, но великолепен подсечен бекхенд на Григор прати топката ниско и испанецът сбърка волето - 0-15. Непредизвикана грешка от форхенд по диагонала на Матадора позволи на топ ракетата ни да поведе с 0-30, а после страхотен ретур-уинър от бекхенд хвана линията за троен брейк-бол! Надал практически играеше без първи начален удар и с първата си двойна грешка (по правата в полето за предимство) осигури пробив на Гришо - 2:1.

Матадора продължаваше да стои дълбоко зад основната линия и да бърка форхенди по диагонала, тъй като Григор биваше много солиден с предната страна на ракетата си. Любимият форхенд тип "банан" на испанеца обаче влезе в подходящ за него момент по правата за 15-15, а после Димитров пресили форхенд за 15-30. Българинът не залагаше на много сила в първия си сервис и след нов добър ретур Надал реализира още един уинър от форхенд за 15-40. Непредизвикана от форхенд на Гришо възстанови паритета в мача до момента - 2:2 с рибрейк.

Великолепен ретур на Григор бе последван от не по-малко впечатляващ уинър по правата от бекхенд, след което хубаво разиграване бе спечелено от Надал, въпреки че беше в защитна позиция - българинът пресили форхенд в стремежа си да завърши точката по обратната права. Грешно решение с подсечен бекхенд на Димитров наклони везните в полза на съперника му при 30-15, а ас по правата на Рафа в полето за предимство доведе до 40-15. Неточен бекхенд на испанеца след добър ретур на Гришо направи резултата 40-30, но все пак геймът отиде на сметката на 19-кратния шампион от "Шлема" след негов перфектен минаващ бекхенд - 2:3.

Българинът си отвори корта с хубав сервис по диагонала, но не можа да завърши с форхенд по правата - 0-15, но после с отскок реализира далеч по-сложен уинър с предната страна на ракетата си за 15-15. Димитров продължаваше да залага на форхенд и повтори упражнението с нов чудесен уинър по обратния диагонал за 30-15, но след това не можа да се възползва от създаденото си предимство и сбърка непредизвикано за 30-30. Хубаво контрапие и завършващо воле на мрежата от бекхенд върна предимството в гейма на Гришо, но после Надал рано-рано влезе вътре в корта и постави под напрежение бекхенда на българина, за да дочака грешка - дюс. Невърнат сервис по правата в полето за равенство осигури предимство, но само за кратко, защото Рафа пласира няколко дълбоки лифтирани бекхенди и атакува мрежата за ново равенство. Сбъркан форхенд по диагонала на Григор (скъсан кордаж) осигури брейк-бол, а после той прати бекхенд в мрежата за 2:4.

Надал пласира невърнат сервис по правата в полето за предимство, но после българинът контрира отлично с остър бекхенд и провокира грешка на опонента си за 15-15.  Димитров отново демонстрира чудесна сигурност зад основната линия и избедна момента да атакува мрежата, за да завърши с бекхенд-воле за 15-30. Гришо обаче сбърка форхенд по диагонала от водеща позиция в разиграването и не се възползва от сериозен шанс да стигне до двоен брейк-бол, но Надал прати форхенд в мрежата след подсечен ретур на топ ракетата ни за 30-40. Невърнат сервис по диагонала в лявата страна на корта отложи пробива, а после дълбоки бекхенди на Григор провокираха нова неточност от испанеца за нов брейк-пойнт.  Ново упражнение със сервис по диагонала в полето за предимство и форхенд по обратния диагонал избавиха Надал от неприятности, след което той реализира третия си ас. Димитров не спря да бъде агресивен с всеки свой удар зад основната линия и се поздрави с форхенд-уинър по правата във важен момент за ново равенство, след което изтласка назад опонента си с няколко бекхенда, за да дочака грешка - трети шанс за пробив. И той не беше реализиран след пресилен форхенд по правата, а после Надал натисна с два хубави сервиса и си заслужи сериозно предимство в резултата при 2:5.

Гришо поведе с 15-0 след грешка от бекхенд на Надал, а после с невърнат сервис в тялото в лявата страна на корта направи 30-0. Ас по правата в полето за равенство осигури аванс от 40-0, след което Надал пресили бекхенд по диагонала за 3:5 и първи бързо спечелен сервис-гейм в мача за когото и да е.

Димитров сбърка ретур със задната страна на ракетата на втори начален удар - 15-0, но после зарадва феновете с виртуозен лоб за 15-15. Продължително разиграване завърши със сбъркан форхенд на Григор, а после с невърнат сервис по диагонала в полето за предимство Надал си осигури два сетбола. Гришо отрази първия с много добри плоски бекхенди и къси диагонали от форхенд, но Матадора реализира втория с комбинация сервис по диагонала и форхенд-уинър по правата за 3:6.

ВТОРИ СЕТ

Много качествено разиграване с дълбоки удари от основната линия и завършващ бекхенд по правата на Григор, а след това той приключи нова размяна по диагоналите със смяна на посоката и уинър от форхенд за 30-0. Димитров направи двойна грешка и после бе изхвърлен встрани с много странично въртене от предната страна на ракетата от Надал - 30-30. Невърнат начален удар по правата в полето за равенство и грешка от форхенд на испанеца осигуриха гейма за Гришо - 1:0.

Матадора реализира бекхенд-уинър по диагонала за 15-0, но страхотен ретур на Димитров се превърна в печеливш - 15-15. Пресилен бекхенд на българина в движение направи 30-15, но после компенсира с невероятен къс диагонал със задната страна на ракетата и препарира опонента за 30-30. За втори път Гришо не се настрои за бекхенд при високо отскочила топка и сбърка, но после и Надал "върна жеста", за да се стигне до дюс. Българинът съжали сериозно, защото пресили минаващ удар след много хвърлени усилия, за да стигне топката, но след това Матадора направи втората си двойна грешка. Хубав форхенд по обратния диагонал на Димитров провокира неточност на съперника му - шанс за пробив. Фамозна защита на Григор при драйв-воле на Надал бе възнаградена с форхенд-уинър от негова страна и възможността бе оползотворена за 2:0.

Разбалансирани два поредни форхенда на Гришо доведоха до грешка за 0-15, но той компенсира с печеливш удар по обратния диагонал с предната страна на ракетата. Последва ново атрактивно разиграване, за съжаление завършило с неуспешно бекхенд-воле на Димитров с гръб към мрежата. Няколко по-къси бекхенда на българина бяха наказани с форхенд-уинър по правата от Надал за двоен шанс за рибрейк. Сбъркан бекхенд по диагонала на Рафа неутрализира единия, но после по-консервативно поведение от основната линия на Гришо доведе до нов форхенд-уинър по обратния диагонал на Надал за 2:1.

Матадора сбърка форхенд за 0-15, но компенсира с ас номер 4 по правата в полето за предимство. Григор направи грешка от бекхенд по правата от средата на корта, но се понрави с прекрасна къса топка и завършващо оволе на мрежата за 30-30. Чудесен форхенд по обратния диагонал след дълбок ретур осигури на българина нова възможност за пробив. Типичен левичарски подсечен сервис по диагонала в полето за предимство неутрализира брейк-бола, а после нов невърнат (втори) начален удар в другата страна на корта му осигури предимство. Комбинация сервис-форхенд свърши работа за Надал и практически без разигравания испанецът се опази от труден момент - 2:2.

Форхенд-уинър от дъното на полето на Григор направи 15-0, но после Матадора спечели динамично разиграване - 15-15. Изключителен бекхенд-ретур дълбоко зад основната линия заслужи на Надал повеждане с 15-30, но Димитров го препарира с пореден печеливш бекхенд по правата за 30-30. Испанецът показа отлична защита и закачи линията за брейк-бол, а с магическа къса топка реализира пробива - 2:3.

Намесата на мрежата позволи на Гришо да отбележи печеливш минаващ бекхенд, но после Надал го пресира с форхенди и дочака грешка - 15-15. Великолепен бекхенд-уинър по обратния диагонал на Димитров му осигури леко предимство при 15-30, само че последва нова атака към мрежата на испанеца и той изравни. Опит за виртуозен минаващ бекхенд на Гришо не хвана линията с малко, а после пресилен ретур доведе до затвърждаване на пробива - 2:4.

Надал набързо поведе с 0-30, а Григор му подари троен брейк-бол с грешен форхенд по обратния диагонал. Първият сервис не влизаше и това видимо изнерви българина, който сбърка непредизвикано от бекхенд и (на пръв поглед) изостана фатално в резултата - 2:5.

Страхотни бекхенди на Григор бяха допълени от форхенд-уинър за позитивно начало на следващия гейм, а Надал направи (третата си) двойна грешка за 0-30. В стремежа си за агресия от ретура Димитров прати топката в мрежата при втори начален удар, а после подготви отлично точката за завършване с форхенд по оголената права, но сбърка и отново се ядоса. Късметът даде мачбол на Надал, след като с импровизация от форхенд край мрежата намери линията (после се извини), а с форхенд-уинър по късия диагонал Матадора приключи мача - 6:3, 6:2 за 1 час и 44 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички