Григор Димитров спря "черната серия" срещу Вавринка и е на полуфинал в Акапулко (галерия)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се класира на първи полуфинал за сезона, след като победи швейцареца Стан Вавринка с 6:4, 6:4 за 85 минути игра в четвъртфинален сблъсък на турнира от сериите АТР 500 в Акапулко.
Така българинът прекъсна негативната серия от пет поредни загуби от швейцареца. Последната победа на Григор над Вавринка беше от 2016 година, а балансът в личното им съперничество вече 5:7 в полза на Стан. Съперник на Григор в полуфинала ще бъде победителят в мача между световния номер 2 Рафаел Надал и корееца Соонвоо Квон.
По пътя си до полуфиналите Григор вече преодоля съпротивата на Дамир Джумхур и Адриан Манарино в коренно различни сблъсъци до момента в мексиканския град, демонстрирайки хем солидна игра във важните мигове, хем ненужно усложнявайки си точките. Срещу Вавринка българинът не показа никаква слабост и заслужено се поздрави с успеха, който му осигури първи полуфинал за сезона.
Първи сет
Мачът започна с пробив на Григор още в първия гейм, като Вавринка не успя да спечели и точка. Българинът не срещна проблеми на свой сервис и затвърди пробива. Швейцарецът подобри подаването си и намали. Той поведе с 30:0 в четвътия гейм, но Григор се измъкна и поведе с 3:1. Вавринка взе подаването си, а в шестия гейм стигна до първа точка за пробив, която беше отразена от Григор, но след това той допусна двойна грешка и швейцарецът отново стигна до точка за връщане на пробива, което стана факт след грешка от бекхенд на Григор. Седмият гейм предложи две възможности за пробив на Григор и той се възползва още от първата, след като Вавринка пресили форхенд в аут и така пробивът беше върнат.
Швейцарецът поведе с 30:15 в следващия гейм и стигна до точка за връщане на пробив, но българинът остана концентриран и затвърди пробива си с атака от форхенд. Последва продължителен девети гейм, който отиде на сметката на Вавринка, след което Григор сервира за спечелване на сета.  Двойна грешка на Григор даде аванс от 30:15 за съперника му. Последва изравняване и топка в аут на Вавринка даде сетбол на българина. Последва втори пресилен удар на влезлия дълбоко в корта швейцарец и Григор поведе в сетовете след 6:4.
Втори сет
Вторият сет започна с размяна на сервис геймове на 0, като пръв сервира Вавринка. В третия гейм се вървеше към същия сценарий, но при 40:0 швейцарецът сбърка, като това беше първата точка за посрещащия от началото на сета, но в крайна сметка затвори гейма. Григор спечели оспорвания четвърти гейм. Вавринка започна с двойна грешка, след което Григор с бекхенд ретур по правата натрупа аванс. Нова грешка даде три точки за пробив на Григор. Вавринка прати топката в аут от форхенд и така първият пробив във втория сет стана факт. Швейцарецът дръпна с две точки в шестия гейм, но Григор остана спокоен и в крайна сметка дочака грешка от другата страна на мрежата. С перфектно завършена атака Григор изравни. Швейцарецът стигна до точка за връщане на пробива, но не се възползва. Димитров пласира втори форхенд по късия диагонал, излезе на мрежата и завърши, а след това свали топката в краката на швейцареца и реализира още първия геймбол. Седмият гейм започна комарно за сервирашия Вавринка, който губеше с 0:40, но с четири поредни точки не позволи втори пробив. Григор поведе в подаването си, след което дочака грешка на Вавринка.
Двойна грешка на Григор доведе до първа точка за швейцареца в гейма. Последва продължително разиграване, завършило с топка в аут от бекхенд на Димитров и равенство 30:30.  30-ата непредизвикана грешка на Вавринка донесе геймбол на Димитров. Швейцарецът продължи да търси бекхенд страната на Григор, който показа солидна защита и в крайна сметка швейцарецът сбърка и резултатът стана 5:3 в полза на българина. Стан сервира за оставане в мача и в крайна сметка спечели подаването си. Решителният десети гейм започна с грешка на Григор, който прати топка в аут. Вавринка върна “жестта” при ретур. Григор стигна до бърза точка с излизане на мрежата, но след това сбърка удар по правата. Още един ретур в аут на Вавринка донечсе мачбол за Димитров. Швейцеръцт сбъра удар по правата и така Григор Димитров се класира на полуфиналите.

Още от Тенис

Виж всички