Григор Димитров не показа най-доброто, но отнесе Джумхур без много усилия

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не показа най-доброто, на което е способен, но и то се оказа достатъчно, за да елиминира квалификанта Дамир Джумхур без излишен разход на енергия - 6:3, 6:3 за 73 минути игра.

Така топ ракетата ни продължи поредицата си от четири успеха в първия кръг на един от любимите си турнири - този от серията АТР 500 в Акапулко, като във втората фаза ще се изправи срещу французина Адриан Манарино, отстранил в три сета вчера Камерън Нори.

Григор вече има пет победи в петте мача срещу босненския си опонент, но колкото и странно да звучи, постигна най-лесния си успех над него с вероятно най-икономичното представяне. Предишните им четири двубоя бяха оспорвани и три от тях завършиха в три сета, като последният преди днес - във Виена миналата година - също се оказа доста интригуващ.

Днес обаче Димитров наложи волята си с рутина, независимо от често бърканите бекхенди и нищожната успеваемост от първи сервис - само 44%, а към тях можем да добавим и 8-те непредизвикани грешки. Само една от тях обаче дойде в лош момент и доведе до шанс за пробив, но броят на непредизвиканите грешки на Джумхур беше доста по-значим от този на българския ас, което неизбежно наклони везните в "наша" полза.

 

Както е известно, Григор спечели титлата в Акапулко през 2014 година, когато за първи път турнирът се премести от клей на открити твърди кортове. Последната му поява в мексиканския град бе през 2016-а, когато стигна четвъртфиналите, а сега ще има същия шанс да го направи, но вероятно ще се нуждае от по-висок процент първи сервис.

Димитров все пак допусна само един пробив срещу по-непретенциозния си съперник и го неутрализира с рибрейк, така че може с още по-голямо самочувствие да гледа към следващото си препятствие. Единственият досегашен мач на Гришо с Манарино бе през 2016-а на четвъртфиналите в Делрей Бийч при подобни условия (открит хард корт) - 6:4, 7:5 за българина.ПЪРВИ СЕТ

Григор започна с двойна грешка по правата в полето за равенство, но после пласира хубав втори сервис в тялото на опонента си и заслужи бърза точка. Последва още една двойна грешка от дясната страна, но после продължително разиграване по диагоналите завърши с грешка от форхенд на Джумхур за 30-30. Григор след това вкара много добър сервис по диагонала в полето за равенство, но ретурът на босненеца бе отличен, само че топ ракетата ни успя да излезе на мрежата и да завърши с воле. Ас номер 1 приключи подаването в полза на Димитров - 1:0.

 

Два поредни подсечени бекхенд-ретури на Гришо не можаха да му осигурят предимство в разиграванията и той изостана с 30-0, но после неутрализира тактиката сервис-мрежа на опонента си с чудесен минаващ бекхенд по диагонала. Босненецът също направи двойна грешка в полето за предимство, само че непредизвикано сбъркани два удара с обратната страна на ракетата на Григор доведоха до 1:1 гейма. 

Димитров направи трета двойна грешка в полето за равенство, но после стигна до 15-15 след два великолепни форхенда от основната линия по диагоналите след вкаран първи сервис. Същата комбинация го изведе до 30-15, след което прекрасни подсечени бекхенди - по правата и по диагонала - провокираха грешка на Джумхур. Непредизвикано сбъркан форхенд от босненеца набързо прати гейма в актива на Гришо - 2:1.

Димитров пласира два плоски бекхенда по правата и съперникът му сбърка с предната страна на ракетата, след което двойна грешка доведе до 0-30. Размяна на сечени бекхенди бе спечелена от Гришо след неуспешна къса от босненеца, а неговата чудесна защита му позволи да дочака нова неточност от Джумхур и да се стигне до пробив на нула - 3:1.

Григор започна с ас по правата в полето за равенство, а после мощен форхенд по диагонала от основната линия провокира неуспех от предната страна на ракетата на босненеца. Нова директна точка от сервис - по диагонала от дясната страна на корта направи резултата 40-0, а форхенд-уинър след втори начален удар увеличи аванса на шампиона от 2014-а на 4:1.

Димитров пласира перфектен бекхенд-ретур по правата от полето за предимство и дочака грешка на съперника за 15-15, но впоследствие босненецът се оказа по-агресивен от основната линия и с повече натискане на топката си заслужи предимство. Григор сбърка бекхенд по правата и се стигна до 4:2.

Българинът три пъти подред прати форхенди по обратния диагонал и след лека помощ от мрежата спечели разиграване за 15-0, но после сбърка непредизвикано от бекхенд и всъщност загуби едно от малкото си продължителни разигравания до момента - 15-15. Комбинация от агресивен втори сервис по диагонала в полето за равенство и форхенд по обратната права го изведоха до 30-15, а после същото упражнение към обратната страна на корта беше достатъчно за 40-15. Непредизвикана грешка от форхенд (първа в мача) върна интригата при 40-30, но невърнат сервис по правата в полето за предисмтвво доближи Димитров до един гейм от спечелване на сета - 5:2.

Джумхур нацели топката с рамката на ракетата и я прати в аут за 0-15, но после с два поредни солидни сервиса направи мини-обрат за 30-15, след което бе ред и на Гришо да изпълни форхенд тип "черчеве". Пресилен бекхенд-ретур на българина направи резултата 5:3.

За пореден път разиграване с дълбоки удари от основната линия бе спечелено от Димитров след грешка на опонента му, а после размяна от бекхенди по диагоналите също завърши успешно за топ ракетата ни - 30-0. Невърнат втори подсечен сервис в полето за равенство доведе до три сетбола, първият от които бе неутрализиран с двойна грешка. Григор два пъти избяга от бекхенда си, за да намери обратния диагонал с предната страна на ракетата си, но сбърка и остана с един шанс за затваряне на частта. Три бомбени форхенда от основната линия и любимото му драйв-воле все пак доведоха до успешен край на първия сет - 6:3. 

Въпреки че вкара само 33% първи сервис и направи 4 двойни грешки, Гришо поведе рутинно след 32 минути, но изглеждаше сякаш трябва да направи повече от стореното до момента, за да затвори мача без проблеми.

ВТОРИ СЕТ

Три неуспешни бекхенд-ретура на Григор набързо изведоха опонета му до 40-0, но после пък го матира с коварен удар от задната страна на ракетата на мрежата. Странен бекхенд от страна на Димитров срещна филето и падна от "грешната" половина на корта, за да изведе Джумхур до 0:1.

Ас по правата в полето за равенство доведе до 15-0, но после грешка подготовка при изпълнение на бекхенд от Григор върна паритета - 15-15. Интересно разиграване, в което българинът изпълни мощни форхенди, но някак босненецът връщаше топката достатъчно коварно, за да излезе на мрежата и да завърши с воле за 15-30. Нова двойна грешка индикира за беда при 15-40, но първият брейк-бол бе заличен с чудесен първи сервис по диагонала в полето за равенство. Безпощаден форхенд по правата (след "бягане" от бекхенд) стигна за равенство 40-40, а подсечен втори начален удар в дясната страна на корта наклони везните в полза на Гришо. Непредизвикана грешка - нов форхенд с рамката на Джумхур - позволи на Димитров да изравни на 1:1.

След две загубени разигрвания чрез грешки от бекхенд този тип удар по диагонала донесе успех на Григор за 30-15, но босненецът значително бе подобрил нивото си във всички аспекти от играта след третия гейм, когато допусна пробива. Неуспешен бекхенд-ретур направи резултата 1:2.

Първият сервис най-накрая влизаше последователно за Димитров и това му позволи да дръпне с 40-15, преди да дойде нова грешка от бекхенд. Все пак, българинът си взе подаването без излишни усилия и изравни на 2:2.

Джумхур направи непредизвикана от форхенд за 0-15, но после вкара невърнат първи сервис по диагонала в полето за предимство. Почти без разигравания босненецът стигна до 40-15, но бе наказан със серия от блестящи бекхенди, завършена с уинър по правата от Гришо за 40-30. Размяна на подсечени удари с обратната страна на ракетата бе спечелена от българина и се стигна до дюс, а после неуспешен опит за къса топка с форхенд-слайс на Джумхур даде първи шанс за пробив. Страхотен бекхенд-ретур на Димитров прати кълбото в краката на излизащия на мрежата опонент и брейкът бе факт - 3:2!

Непредизвикана грешка от задната страна на ракетата на босненеца доведе до 15-0, но после това направи и Григор след продължително разиграване. Двойна грешка след лошо подхвърляне бе компенсирана с комбинация сервис-смач за 30-30. Страхотен бекхенд по правата на Димитров му заслужи нова спечелена точка зад първи начален удар, нищо че се стигна до дълги размени зад основната линия. Изненадващо обаче Джумхур излезе победител в поредица от бекхенд-слайси и вкара гейма в дюс, а след това босненецът стигна до брейк-бол след грешка от задната страна на ракетата на Гришо. Това бе първата му загубена точка зад първи сервис, но невърнат такъв моментално заличи опасността. Двойна грешка номер 6 осигури още един брейк-пойнт, който този път бе материализиран след пресилен форхенд от страна на Димитров - 3:3.

Джумхур започна солидно следващия гейм с първия си ас и още един невърнат първи начален удар, но после загуби размяна на бекхенди по диагонала - 30-15. Нова такава доведе до предизвикано сбъркана топка със задната страна на ракетата му, след като Григор бе натиснал повече и бе намерил линията. Елегантен минаващ удар на българина направи 30-40, но тактика сервис-мрежа избави босненеца от неприятности, поне за момента. Гришо заложи отново на няколко мощни форхенда и принуди съперника да сбърка за нов шанс за пробив, след което Джумхур не издържа в продължително разиграване - 4:3!

Димитров започна следващия гейм с осмата си двойна грешка, но босненецът изпусна шанс да направи уинър от форхенд и прати топката в аут - 15-15. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство доведе до 30-15, но след това Григор пак не изпълни хубав бекхенд с лошо заставане по оголената права - 30-30. Босненецът имаше късмет да намери линията в два поредни случая, а Димитров изпълни два удара без оптимален баланс и се стигна до шанс за връщане на пробива. Форхенд-уинър по правата на Гришо вкара гейма в дюс, а после великолепен минаващ удар с предната страна на ракетата в движение заслужи аплодисментите на зрителите. Търпението на българина се оправда и той систематично пращаше бекхенд-слайси към форхенда на опонента си, който в крайна сметка сбърка и резултатът стана 5:3.

Джумхур сбърка бекхенд за 0-15, но после заслужи също овации за успеха си в красиво разиграване край мрежата с елегантни изпълнения. Плосък бекхенд по правата към средата на корта от страна на Гришо провокира грешка на босненеца, а след това непреценено деми-воле даде шанс на българина да запише бекхенд-уинър за два мачбола. Първият бе неутрализиран, но после 109-ият в света прибегна до къса топка и бе наказан с форхенд-уинър по оголения диагонал - 6:3, 6:3 за 73 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти