Бартомеу потвърди за специална клауза в договора на Сетиен и призна защо уволни Валверде

Президентът на Барселона Джосеп Мария Бартомеу потвърди, че в договора на новия наставник на тима Кике Сетиен има специална клауза, според която той може да бъде освободен предсрочно. Също така, шефът на каталунците разясни причините за уволнението на Ернесто Валверде.

Барселона се подсигури при провал с новия наставник
Барселона се подсигури при провал с новия наставник

“Сетиен има договор до 2022 година, но тъй като през 2021-а има избори, включихме клауза, според която новият президент може да го освободи още тогава. Нека ви кажа защо се стигна до смяната на треньора. Знаехме, че динамиката на отбора не беше най-добрата възможна, въпреки че резултатите му бяха много добри. Ние, ръководителите, бяхме наясно, че динамиката можеше да се развие. Това го съобщихме на Валверде. От лятото насам постоянно разговаряхме с него, като заформихме много тясна връзка с голямо сътрудничество. През последните дни обаче обсъдихме с него, че нещата могат да са и по-добри. Направихме промяната сега, защото сме по средата на сезона и ни беше нужен импулс. С този импулс и новата динамика се надяваме да спечелим Ла Лига, Купата и Шампионската лига. Разбира се, че ми се искаше нещата да се развият по друг начин. Този състав разполага с по-голям талант.

Признавам, че през последните седмици и месеци разговаряхме с други треньори с мисъл за бъдещето, това е наше задължение. Както е известно, тези неща не станаха публични. Работата беше завършена и затова настъпи моментът за промяна. Нищо не беше изтекло като информация, но преди дни се появи едно име. Съжаляваме за Ернесто, но от много време насам разговаряхме с него за това. Дълго говорихме с различни треньори, но нищо не стигна до обществото. Накрая излезе едно име, което не биваше да се случва, защото разговорите са лични, но стана така. Да беше се случило по друг начин.
Миналата година имаше множество призиви за уволнението на Валверде, но аз лично винаги съм имал доверие в него. Винаги съм харесвал начина му на работа. През последните седмици обаче динамиката не беше много добра. Уведомихме го, за него това не беше нещо ново. След като го обсъдихме вътрешно, преди няколко дни решихме да дадем импулс на отбора със смяна на треньора. Искам да благодаря на Валверде за неговото сбогуване, той е личност с големи ценности. Установихме връзка с някой, който остави голяма следа. Вчера на общото събрание Ерик Абидал (техническия секретар - б.р) и Рамон Планес (спортния директор - б.р.) предложиха за поста Кике Сетиен и всички се съгласихме единодушно”, заяви Бартомеу по време на представянето на новия треньор.

Още от Футбол свят

Виж всички