Гледай на живо

Квалификации за Евро 2025-Жени: България 0:0 Казахстан

Георги Чолов: Соколов се превърна в лидер

Георги Чолов: Соколов се превърна в лидер

Георги Чолов е бивш селекционер на националния отбор по волейбол. Неговото експертно око беше потърсено от "България Днес", за да разкрие мистерията около пълната промяна на волейболните национали.

- Г-н Чолов, очаквахте ли толкова силно представяне в квалификацията?
- Успехът има три измерения. Първото е добрият колектив и желанието. Освен това никога досега български отбор не е комбинирал толкова добро посрещане и хубав сервис. Наложихме волята над топ отбори като Франция и Сърбия с начален удар. Разбихме тяхната защита, а и блокадата работеше. На трето място се вижда най-сетне как Соколов се превърна в очаквания лидер. Доскоро той беше ефективен с едва 20% от своя сервис. Сега стряска съперника с този елемент. Скримов също игра фантастично срещу Сърбия.

38 Тренировка на българския национален отбор по волейбол

 

- Как се получи подобна промяна само няколко месеца след европейското?

- Нямам обяснение, но се вижда как един Соколов спасява топки в защита с плонжове. Сеганов разбра, че трябва да търси точно Цецо в най-важните топки, а той отиграва с майсторлък.


- Силвано Пранди продължава да налага младите Мартин Атанасов и Алекс Грозданов. Колко изненадващо е това за противниците?

- Бях в София за първата тренировка на отбора. Говорих тогава със Силвано. Той каза, че е много доволен от Алекс Грозданов. Момчето е много бързо. Непознат е за останалите тимове в сравнение с опитните ни блокировачи. Не знаят кога да му скочат, за да го спрат.

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички