Иван Станев: Надявам се да реализирам много успешен сезон с Хебър

Иван Станев: Надявам се да реализирам много успешен сезон с Хебър

Един от най-опитните български разпределители и доскорошен национал Иван Станев подписа договор с носителя Суперкупата и Купата на България Хебър (Пазарджик) за новия сезон 2020/2021. Така волейболистът ще запише втори сезон в Пазарджик, след като игра за "тигрите" през сезон 2018/2019. Тогава той бе капитан, а тимът спечели първия си исторически трофей от Купата на България. По време на престоя си волейболистът се превърна в любимец на публиката, като сега феновете на клуба приветстваха неговото завръщане в състава. Иван Станев стана първото ново попълнение в тима на Хебър, а ето какво разкри той в специално интервю за BGvolleyball.com за изминалия сезон, завръщането си в Хебър и предстоящия нов шампионат в Суперлигата.

Хебър представи първия си трансфер за новия сезон (видео)
Хебър представи първия си трансфер за новия сезон (видео)

- Здравей, как се чувстваш по време на пандемията. Изобщо как ти се отразява?

- Здравейте. Тежко, както се отразява на всеки един. Прекарах необходимото време в изолация заедно с моето семейство и се опитвахме да спазваме всички правила, които бяха наложени. Може би ситуацията се отрази по-тежко на децата ми, защото не им беше никак лесно да бъдат затворени у дома.

- Поддържаш ли някаква форма, или си се отдал на заслужена почивка?

- Като цяло е много трудно за един професионален спортист да натисне по този начин "спирачката". Опитвах се да поддържам тялото си в тонус дори и само в домашни условия, но повярвайте ми доста е трудно. Радвам се, че мерките бяха вдигнати и всеки един от нас започва да се връща към нормалния начин на живот.

Волейболният Хебър е “Отбор на годината” и за 2019 година на Пазарджик
Волейболният Хебър е “Отбор на годината” и за 2019 година на Пазарджик

- Как се стигна до завръщането ти в Хебър?

- След приключването на настоящия шампионат треньорът Наско Петров се свърза с мен и ме попита дали искам да бъда част от отбора през следващия сезон. Разказа ми какъв отбор иска да изгради и не му мислих много. Договорът беше просто формалност.

- Напусна го миналия сезон, сега повторно се завръщаш, какви чувства изпитваш?

- В Пазарджик изкарах една от най-добрите си години в кариерата ми. Щастлив съм, че получих покана отнова да бъда част от този клуб и нямам търпение сезонът да започне.

Венци Рагин пред завръщане в Добруджа
Венци Рагин пред завръщане в Добруджа

- Феновете те обичат и определено новината бе приета много добре. Поласкан ли си?

- Има една специална връзка между мен и феновете на Хебър. Както съм го казвал и преди, те винаги ще заемат определена част в моето сърце, без значение в кой отбор играя. Никога няма да забравя, как ме посрещнаха в залата през изминалия сезон при гостуването ни с отбора на Добруджа.

- А защо реши да напуснеш Добруджа?

- Може да говорим за напускане, ако бях получил предложение за следващия сезон. Става въпрос за изтичане на договорните ми отношения с тях.

Президентът на Хебър: Оформихме се като клуб, който е предпочитан, заради коректността си
Президентът на Хебър: Оформихме се като клуб, който е предпочитан, заради коректността си

- Удовлетворен и си от престоя си в този клуб?

- Всичко беше наред до деня в, който беше обявено извънредното положение. Според мен, всички момчета си свършихме перфектно работата и изпълнихме целите, които бяха поставени пред нас в началото. Бяхме професионалисти през цялата година и само ние си знаем колко труд и нерви оставихме на игрището за да завършим трети в крайното класиране. За съжаление последния месец се случиха неща, които не отиват на реномето като клуб от ранга на Добруджа.

- А от бронзовите медали?

- С оглед на създалата се ситуация, според мен, за Добруджа тези медали са без никаква стойност. Лично за мен – това е награда за всяка една секунда, която съм прекарал в зала.

- От Монтана те окачествиха като "скъп" разпределител, който не е по джоба им. Твоят коментар?

- Благодаря на треньора Дани Пеев за оценката (усмихва се).

Тодор Алексиев остава в Хебър
Тодор Алексиев остава в Хебър

- Смяташ ли, че в България вече има средства за добро заплащане за класните играчи?  

- Всичко зависи от това с какви бюджети ще разполагат отборите. Заради ситуацията около пандемията и това, че икономиката в държавата беше в застой през последните два месеца, ще бъде много трудно за всеки един президент на отбор да набави необходимите средства за следващия сезон. През последните години има тенденция за повишаване на заплащането и да се надяваме, че това ще се запази. Това е и начина да се повиши нивото.

- Според теб ще падне ли или ще се вдигне нивото на Суперлигата за новия сезон след тази пандемия?

- Ще бъде много трудно, но дано федерацията заедно с клубовете да изберат оптималната формула за една по-силна Суперлига.

- Ще се завърнат ли повече родни играчи у нас заради трудностите в чужбина?

- Както при нас, така и в чужбина всичко започва да се нормализира. Следващата година ще бъде тежка за всички отбори. Виждаме, че топ отборите в  Европа редуцират своите бюджети. Не мисля, че ще има завръщане на повече родни играчи в нашето първенство.

- Какви цели си поставяш за новия сезон?

- Пожелавам си да направя още по-успешна година от първият ми престой в Хебър (Пазарджик).

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички