Как Фетел от Ферари може да стигне до Мерцедес

Как Фетел от Ферари може да стигне до Мерцедес

Отборът на Мерцедес обмисля да предложи договор на четирикратния шампион във Формула 1 Себастиан Фетел. Това призна шефът на германския отбор, тотален хегемон в най-новата история на спорта, Тото Волф. Фетел обяви още преди старта на новия сезон, че напуска Ферари след края на 2020 година и вече може да преговаря с всеки.

„Ако говорим за Фетел, тогава при него всичко е под контрол. Самият той е свободен да реши дали да напусне Формула 1, или да се присъедини към някой нов отбор“, коментира Тото Волф.

„Истина е, че обмисляме вариант Себастиан Фетел. Пред него все още има някои интересни опции на пазара и няма как да не го държим под око“, завърши австриецът.

Това избързване е разбираем ход на Себ, който искаше още от тази година да започне преговорите с бъдещите си отбори. Последните рокади доведоха до следното: Даниел Рикардо премина от Рено в Макларън, а испанецът Карлос Сайнц заменя Фетел от следващата година и ще бъде новият пилот на Ферари.

Така за четирикратния световен шампион потенциални места на стартовата решетка за сезон 2021 остават в отборите на Мерцедес, Рено, Ред Бул или в по-скромните тимове като Рейсинг Пойнт и Алфа Ромео.

От страна на Мерцедес интересът вече е потвърден, а се говори, че самият Себастиан вече е провел предварителни разговори с Тото Волф, с когото са в много добри отношения. Подобен ход от страна на германския отбор може да бъде смятан най-вече като инструмент в преговорите с Люис Хамилтън, който все още не продължава договора си с Мерцедес за 2021 година с цел максимално увеличение на заплатата и бонусите си.

Опцията Ред Бул е може би най-малко вероятна, като Хелмут Марко няколко пъти изрази симпатията си към неговото откритие, но звездният статус на Макс Верстапен в отбора не оставя никакво място за реализиране амбициите на пилота, чието име носят всичките четири титли във витрината на Ред Бул.

Рено като заводски отбор заслужава вниманието на Фетел, който, ако приеме оферта от французите, може да се нагърби като пилот с опит и спечелени титли, който знае какво е нужно за изграждане на шампионски отбор. Проектът обаче е твърде труден за осъществяване и може да отнеме години.

Стигаме до Рейсинг Пойнт, който от следващата година има голямата амбиция под името Астън Мартин да запише първата победа във Формула 1 и да се превърне във фактор. Канадският милиардер Лорънс Строл ще вложи пълния си потенциал, за да успее, но е напълно наясно, че неговият син Ланс Строл все още не е готов да поведе отбора към толкова амбициозни цели в изключително конкурентния свят на Формула 1. Пилот като Фетел е точният човек за тази работа, а близките му отношения с Тото Волф, за когото усилено се говори, че ще напусне Мерцедес и ще оглави Астън Мартин, могат да наежат при решението на германеца.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти