Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Фенска организация: Левски може да излезе от порочния модел "бащица", ако акциите се върнат в клуба

Фенска организация: Левски може да излезе от порочния модел "бащица", ако акциите се върнат в клуба

Моделът "бащица" е порочен и Левски трябва да се измъкне от него, заявиха представителите на тръст "Синя България" Никола Генов и Момчил Лазаров в интервю за предаването "Тази сутрин" на БНТ1. Двамата подкрепиха позицията на организацията от вчера, че акциите на Левски трябва да се върнат в клуба и привържениците да имат поне минимален контрол върху него, както оперират отборите в германското футболно първенство.

Както е известно, в сряда мажоритарният собственик Георги Попов и финансовият благодетел Васил Божков изпълниха обещанието си да се разделят с акциите, но не по очаквания начин с джиросване към Константин Папазов или представител на феновете, а към премиера Бойко Борисов.

"Не се чувстваме предадени, а разочаровани. Както Степан Хиндлиян (председателят на НКП) каза, това е гавра с нашия клуб. Ние никога не сме очаквали някакво лично отношение от собствениците, тъй като нашата организация от години е казвала, че Левски е заложник на политико-икономически игри.

Всъщност, донякъде и създаването на нашата организация е продиктувана от това - прекъсване на порочния модел бащица. Ситуацията от преди няколко месеца не е по-различна от гледна точка на модела. Просто нашият бащица започна да изпитва проблеми", казва Никола Генов.

"Имаме позиция от вчера и ние смятаме, че най-разумното решение е акциите да останат в самото акционерно дружество.

"Фенските възможности със сигурност не се простират до поддържането на 25 милиона бюджет и текущия отбор. Искам да подчертая, защото дълго време се води този разговор, не знам да има клуб, който да се издържа от феновете. Те са малка част от бюджета, но това не означава, че не могат да имат контрол върху своите клубове. Пример за това е Германия, където отборите имат диверсифицирани бюджети.

"Всички носим вина, че допуснахме нашият клуб да бъде разменна монета през годините. В българския футбол има държавна намеса от доста години насам и това не е само в Левски. Това е част от порочния модел, за който говорим. Смятаме, че ако акциите се върнат в акционерното дружество, това ще бъде добро начало поне нашият клуб да се опита да излезе от този модел".

Момчил Лазаров добави, че реално погледнато смяна на собствеността няма, след като премиера Борисов отказа категорично да приеме акциите на "сините" от журналиста Сашо Диков. Самият той се явяваше преносител по време на разигралия се скандал пред Министерски съвет.

Лазаров заяви: "Ситуацията е доста странна. Вчера доста юристи, включително корифеят в тази област проф. Герджиков, се изказаха. Фактът е, че акциите в Левски са джиросани на Бойко Борисов от досегашния собственик Георги Попов. Факт е обаче и че Бойко Борисов до този момент не е подал заявление в дружеството да се легитимира като собственик. Докато той не направи това, това джиро няма действие спрямо дружеството.

"Промяна в собствеността реално няма. В момента сме в странна ситуация, в която акциите в клуба са прехвърлени на ново лице, но това лице не ги иска и не се е заявило като собственик. Съответно той реално не е собственик.

"В последните два месеца и повече не фенските организации, а самите фенове издържаха Левски, макар и с ограничени средства. Считам, че ще се намерят и други начини за финансиране на клуба и със спонсори, и от феновете, ако се реши въпросът със собствеността".

Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти