Измамната западна мечта на родните футболни таланти

Измамната западна мечта на родните футболни таланти

Едно от най-нашумелите имена в постния откъм трансферни новини напоследък български футбол е на младия нападател Никола Илиев. За няма и 7-8 години, откакто се е запознал с топката, талантът успя да обиколи доста отбори. Като се почне от родния му Аристон, мине се през Лудогорец, кратък гастрол в Левски и два пъти в Ботев. При последния му престой в Коматево Ферарио Спасов го наложи при мъжете и роденият през 2004 г. нападател дори изигра четири официални мача. Жълто-черната общност започна да предвкусва появата на нов Георги Славков или Коце Костадинов от академията. Не би! На хоризонта излезе агентът му Калоян Иванов, който гръмко обяви, че довереникът му отива в Интер (Милано). И започна да върти едни лакърдии, на които и бай Илия Хлебаря от едновремешната Лайкучка, би завидял. Като се почне от това, че "лично спортният директор (не му назова името, но ние ще го кажем - великият комбинатор Бепе Марота) се канел да дойде и да донесе 500 хиляди евро за Ботев, и се стигне до 1 300 000 евро при следващ трансфер. Това би се случило, но само ако в Интер са глупаци, в което дълбоко

се съмнявам. В играта бяха вкарани още откази на оферти от Аякс, Ювентус, Манчестър Юнайтед, като в хора се включиха и представители на клуба. Истината е, че Никола може да премине дори в Плочник (Три водици), без да пита ръководството на Ботев. Просто такъв е нескопосаният правилник на ФИФА, ощетяващ  грубо по-малките клубове. Те получават компенсация едва когато техният човек подпише професионален договор, и то по определена таблица. В случая с Илиев пари ще трябва да вземат още Аристон, Лудогорец и Левски. Не вярвам в Интер, особено Бепе Марота, да са балъци и да предпочетат в тази жестока криза да дават пари авансово, когато могат да минат метър, и то по закон. Е, агентът ще си вземе хонорар, че им е закарал талант, в това спор няма. Затова вероятно е и така речовит.

Съвсем друг е въпросът дали си струва родните таланти да ходят в западни клубове, където конкуренцията е свирепа и не стигат до мъжкия отбор. Спомням си за Антонио Михайлов, който се водеше за звезда в Милан. За последно порита в Симитли и после нищо не се чу за него. Факт е, че до момента нито една голяма наша надежда, преминала в западен клуб в юношеска възраст, не е направила впечатляваща кариера.

Преди да поеме към Милано, пожелавам искрено успех на Ники, но бих посъветвал него и семейството му да поговорят с друг сочен за талант №1 на жълто-черната академия - Крис Добрев, който отиде в Порто, а сега чака да реанимира кариерата си в Коматево. Или пък подписалият вчера с Ботев Атанас Чернев, чийто агент в началото на март гръмко се изпъчи с изявление, че довереникът му е парафирал с Хетафе. 

В края искам да напомня, че последните успели на Запад наши футболисти - Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров, първо се утвърдиха в ЦСКА, преди да поемат звездния път.

Дончо Донев, Марица

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти