Президентът на АТР посочи основния проблем за рестартирането на тениса

Президентът на АТР посочи основния проблем за рестартирането на тениса

Президентът на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) Андреа Гауденци не смята, че сезон 2020 е загубен безвъзвратно и все още вярва, че част от турнирите могат да се проведат.

Всички състезания под егидата на асоциацията бяха спрени в средата на март месец, когато из Европа масово започнаха да се появяват случаи на заразени с COVID-19. Засега е сигурно, че поне до средата на юли месец турнири няма да има, но Гауденци не бърза да се нагърбва с по-дългосрочна прогноза.

"Няма да бъде много разумно, ако сега вземем решение за пракратяване на сезона. Никой не знае какво ще се случи и ние искаме да гледаме позитивно на нещата", каза Гауденци пред "Ройтерс".

"Разбира се, че се вслушваме в различните предложения, включващи мачове без публика и различни рестрикции при пътуване, но още не сме взели окончателно решение, тъй като към момента всички сценарии са само хипотетични", каза италианецът.

Той добави, че АТР може да вземе подобно решение за период в рамките на 6 до 8 седмици, но за по-дълго време е трудно да се предвиди как ще се развие коронавирусът.

"Поставили сме си за краен срок 15 май за вземане на решение за турнирите през юли и 1 юни за турнирите през август. Мисля, че такива срокове са оптимални", добави Гауденци.

Заради пандемията провеждането на два от четирите турнира от "Големия шлем" - "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ, е под въпрос, докато "Уимбълдън" бе отменен за първи път от Втората световна война насам.

"Основният проблем е свързан с рестрикциите при пътуване. Всяка една държава е на различен етап в борбата с COVID-19. Едно е положението във Великобритания, друго е в Швеция, а трето - в Австралия. В Швеция например още днес може да започне турнир. Но можем ли да заведем там 100 тенисисти? Не!

Това са все проблеми, които трябва да решаваме в движение", призна още президентът на АТР.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички