Трудни преговори между Витал Хейнен и полската федерация за нов договор

Трудни преговори между Витал Хейнен и полската федерация за нов договор
Витал Хейнен иска още начело на Полша и Перуджа
Витал Хейнен иска още начело на Полша и Перуджа

След отлагането на Олимпиадата в Токио за 2021 година, стана ясно, че ако световният волейболен шампион през 2018-а Полша иска да бъде воден от белгийския специалист Витал Хейнен, то трябва да му се удължи договора, тъй като настоящия контракт е до 30 септември тази година. Това трябваше да бъде формалност. Президентът на Полската волейболна федерация (PZPS) Яцек Каспжик заяви, че според него въпросът е много лесен, а от своя страна 50-годишният белгиец подчерта, че независимо кога той иска да води "Дружина полска" на Игрите в японската столица.
Хейнен остава начело на Перуджа още една година (видео)
Независимо от тези заявки, явно не така стоят нещата зад кулисите. Според информация на авторитетния местен сайт SportoweFakty.wp.pl преговорите между двете страни не са никак лесни и ако се стигне до удължаване на договорът, то ще е необходим компромис, като за сега е далече от него. При всички положение, ако се стигне до нов контракт, то той ще бъде или до Евроволей 2021, на което Полша е домакин, или до световното първенство през 2022 година.

През февруари 2018 година, когато Хейнен подписва договора си с PZPS, той не е в толкова добра позиция и се съгласява на годишна заплата от около 70 хиляди евро плюс бонуси за добри резултати по информация на SportoweFakty. След златото от Мондиал 2018, през 2019-а белгийският специалист изведе Полша до бронз от Лигата на нациите и Европейското първенство, както и сребро от Световната купа, той се превръща в един от най-добрите и търсени треньори в света. Логично заплатата му като селекционер на Полша скача до малко над 100 000 евро, което все пак е в пъти по-малко от парите, които получават селекционерите на други от водещите отбори като Русия, Бразилия или Италия.

Сега Витал Хейнен знае, че е в силна позиция при преговорите и със сигурност ще иска по-голямо възнаграждение. В нормална ситуация полската федерация вероятно щеше да се съгласи в крайна сметка, но по време на пандемията от коронавирус, когато спортът в цял свят е спрял, това излежда малко вероятно. PZPS търпи големи финансови загуби заради невъзможността да изпълни своите задължения към големите си спонсори Orlen и Plus и няма да има такива финансови възможности в бъдеще, каквито е имала до сега. Въпреки това, всички се надяват да се стигне до компромис и Витал Хейнен да остане начело на Полша. Такива надежди изрази отново и президентът на полската федерация Яцек Каспжик.

"Преговорите продължават. Всички страни се борят за най-добрите условия от своята гледна точка. Няма да разкривам подробности за разговорите ни. Треньорът помоли да не ги оповестявам публично. Моето мнение е, че трябва да продължи да спазваме условията на настоящия договор, което гарантира на Хейнен по-висока заплата всеки следващ сезон, като тя може да се увеличи от бонусите за успехи. Лично аз подкрепям удължаването на договора до световното първенство през 2022 година при тези условия. Треньорът получи офертата ни и сега чакаме реакцията му", коментира Каспжик.

Засега край на преговорите не се очертава, но за щастие, има още много време до 30 септември, за да се постигне компромис, който удовлетворява и двете страни. За да се стигне до това, обаче, ще трябват отстъпки и от двете страни, което за сега липсва.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти