"Ретро снукър": Когато майсторите на щеката бяха поп звезди (видео)

"Ретро снукър": Когато майсторите на щеката бяха поп звезди (видео)
Когато снукърът владееше света... Е, поне "светът" на спорта във Великобритания през 80-те години на миналия век. Или поне времето, когато публиката е разчитала само на програмите на ВВС.
Безспорно е, че в този период джентълменския спорт е набрал достатъчно популярност в съотношение с тогавашната мода и настроения на британците. Знаменитият "финал по черната топка" на Световното първенство между Стив Дейвис и Денис Тейлър е привлякъл над 15 милионна телевизионна аудитория във Великобритания, и то след полунощ местно време.

Мащабите на снукъра, благодарение на експеримента на ВВС с цветната телевизия, са вдъхновили архитекта на джентълменския спорт Бари Хърн да направи следващата дръзка крачка - снукър играчите всъщност ще станат поп звезди! Няма шега - костюмираните майстори на щеката, вдъхновяващи контрол на емоциите в един до голяма степен интрувертен спорт, ще се опитат да станат музикални сензации.


Песента "Snooker Loopy" може да се приеме с насмешна в днешни дни, до голяма степен и главните герои в изпълнението й (дуото Час и Дейв с участието на играчите Стив Дейвис, Тери Грифитс, Уили Торн, Денис Тейлър, Тони Мио) през 1986-a са подходили също толкова скептично, но проектът е факт.

Типичен британски хумор е ползван както в текста, така и в сюжета на клипа, а Стив Дейвис признава, че е молил Бари Хърн да не осъществява идеята, защото "всички са щели да станат за срам". Особено с текст като "ще ви покажем какво можем с един куп топки и щека". Всъщност, песента е пожънала доста голям успех, като дори по-късно е издадена втора песен - Ronford Rap. 


Да, сега снукър играчите печелят много повече от през 80-те години, но пък трудно можем да си представим проект като "Snooker Loopy" да се запечата в паметта на зрителите толкова силно и да стане пикантна част от историята на джентълменския спорт...

Още от Снукър

Виж всички