В Шотландия прекратиха сезона в долните дивизии, ще се доиграва само Висшата лига

В Шотландия прекратиха сезона в долните дивизии, ще се доиграва само Висшата лига

Шотландската професионална футболна лига обяви днес, че ще направи плащания към клубовете от по-ниските дивизии в страната в размер на над 1,8 милиона лири (2,25 милиона долара), след като резолюцията за прекратяване на сезона в дивизиите след Висшата надолу беше приет с мнозинство.

42-те професионални клуба на Шотландия гласуваха по-интернет за предложение за незабавно прекратяване на сезона във второто, третото и четвъртото ниво, ако стане ясно, че кампанията не може да бъде завършена поради пандемията COVID-19. Лигата обяви в сряда, че вотът е приет с 81% мнозинство, което означава, че Дънди Юнайтед, Рейт Роувърс и Коув Рейнджърс са обявени съответно за шампиони в Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2. Въпросните три отбора получават и промоция за следващата година с едно ниво нагоре.

Изпълнителният директор на SPFL Нийл Донкастър заяви, че средствата за края на сезона ще помогнат за облекчаване на финансовата тежест за 30-те клуба, чиито приходи получиха голям удар поради пандемията.

"Персоналът в Лигата работи усилено, за да гарантира, че тези жизненоважни плащания в края на сезона ще се предоставят на клубовете в трите дивизии по най-бързия възможен начин", каза Донкастър.

"Въздействието на пандемията COVID-19 върху шотландския футбол е пагубно, като никой клуб не е оставен незасегнат или невредим от ограниченията, поставени в ежедневието ни.

"Тази безпрецедентна ситуация постави отборите пред страховитата реалност на изключително труден финансов баланс, който може да доведе до края на доста клубове."

Елитната лига Премиършип, където Селтик води с 13 точки пред големия си съперник Глазгоу Рейнджърс, няма да бъде отменена поне до 23 април, което е най-ранната дата за прекратяване на топ-дивизиите на континента.

Още от Футбол свят

Виж всички