Втори елитен германски отбор престава да съществува заради коронавируса

Втори елитен германски отбор престава да съществува заради коронавируса
Клуб напуска германската Бундеслига заради финансова криза
Клуб напуска германската Бундеслига заради финансова криза

Ръководителите на австрийско-германския волейболен отбор Хипо Тирол АлпенВолейс (Хахинг) решиха да не кандидатстват за лиценз в германската Бундеслига през следващия сезон 2020/21 година. Пандемията от коронавирус е една от основните причини за това.

Клубът беше основан през 2017 година в резултат на сътрудничество между германския Унтерхахинг от едноименния град и австрийския шампион Хипо Тирол (Инсбрук). Страните подписаха договор за тригодишно сътрудничество. Клубът по изключение получи правото да играе в Бундеслигата под лиценза на Унтерхахинг.

Отборът изигра част от мачовете си в Австрия, а друга част в Германия. Трансграничният проект беше интересен за потенциалните спонсори от двете страни, но не успя да оправдае напълно очакванията. Основен спонсор на клуба беше Hypo Tirol Bank.

"Кризата с коронавируса не е единствената причина за приключване на проекта, но в крайна сметка се превърна в решаващия фактор. Бяхме успешни в спорта и спечелихме признанието на феновете, но не можахме да постигнем икономическите си цели. От създаването на клуба се стремим да увеличим бюджета си с 30 процента - до 2 милиона евро. Не успяхме. Поради кризата е малко вероятно да успеем да поддържаме предишния си бюджет. При тези условия рискът е твърде голям и не можем да го поемем", заяви изпълнителният директор на клуба Ханес Кронтхалер.

Отборът стана бронзов медалист в Бундеслигата миналата година. Тогава руският диагонал Кирил Клец, който се игра за българския Монтана през сезон 2017/2018, бе част от отбора. Хахинг стигна до и 1/4-финалите за Купата на CEV, където загуби от руския Зенит (Санкт Петербург). През този сезон до момента на спирането на първенството Хипо Тирол заемаше 4-о място в класирането.

Унтерхахинг отказва да играе в Бундеслигата без австрийския си партньор. "В настоящата социално-икономическа ситуация клубът не може да осигури на отбора бюджет за Бундеслигата. Надяваме се, че ще успеем да се издигнем до елита с младия ни отбор от втора Бундеслига, веднага щом икономическата ситуация отново се стабилизира", сподели пък директорът на германския клуб Михай Падурету.

Австрийският Тирол пък ще участва във втората австрийска лига, като ще запази всички младежки отбори от клуба.

Преди малко повече от седмица поради финансови проблеми отборът на Ротенбург също се отказа от германската Бундеслига. Наскоро стана известно, че и Елтман също няма да играе в елита. Спонсорът на клуба Heitec обяви фалит през декември.

"Разбира се, че загубата на три отбора е удар за Бундеслигата. Досега получавахме положителни сигнали от другите клубове. Можем да предположим, че ще започнем сезон 2020/21 с десет отбора, ако ограниченията, свързани с коронавируса, не продължат по-дълго от очакваното", коментира от своя страна изпълнителният директор на Бундеслигата Клаус-Петер Юнг.

Още от Волейбол

Виж всички