Всички могат да вземат за пример тази програма за подпомагане на спортистите

Всички могат да вземат за пример тази програма за подпомагане на спортистите
Професионалната голф асоциация измисли хитър начин да подпомогне състезателите с финансови затруднения в условията на пандемията на новия коронавирус. В световен мащаб спортистите изпитват трудности да запазят размера на месечните си възнаграждения, а индивидуалните спортове са още по-уязвими, защото там хонорарите се базират на резултати, каквито няма как да има при липса на събития.

Естествено, в голфа има голям брой милионери, но играчите в по-долната част на ранглистите не са такива. Именно за това програмата за финансово подпомагане е насочена най-вече към играчите от 31-во до 150-о място в класацията FedEx Cup.
Идеята на PGA е да предложи в аванс до 50% от очакваните приходи през голф сезона на състезателите, а базата за сравнение са парите от наградни фондове през миналата кампания. 

Например, миналогодишният финиширал на 60-о място в ранглистата състезател е спечелил 151 000 долара. Това означава, че играчът в момента на тази позиция може да получи още сега 75 500 долара. Ако въпросният състезател обаче финишира настоящия сезон, когато и да настъпи краят му, на 150-а позиция в класирането, то ще се гледат парите на 150-ия от миналия сезон. Справката показва, че 150-ият от миналата година е спечелил общо 70 000 долара, съответно сегашният на тази позиция ще дължи 5 500 (парите ще бъдат приспаднати от бъдещите му приходи).

Опцията не важи в пълна сила за играчите между 1-во и 31-во място в класирането, които така или иначе са натрупали най-сериозен финансов актив. Лидерът миналата година бе спечелил общо 15 милиона долара, но сегашният лидер няма да може да получи 50% (7.5 млн), а само 100 хиляди в аванс.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти