Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Гледай на живо

Тонислав Йорданов измъкна трите точки за Арда от "Надежда" - отзивите след 0:1

Огнян Томов: Форматът на Суперлигата ще зависи изцяло от финансовото състояние на клубовете

Огнян Томов: Форматът на Суперлигата ще зависи изцяло от финансовото състояние на клубовете

Продължаваме дискусията относно бъдещия формат в елитната група от волейболния шампионат при мъжете - Суперлигата за следващия сезон, след принудителното прекратяване на шампионатите поради пандемията от коронавирус.

13 "Block Out" с гости Ники Желязков и Огнян Томов


 

Ето какво каза за BGvolleyball.com президентът на ВК Нефтохимик Огнян Томов по темата:

„Форматът на Суперлигата за следващия сезон ще зависи изцяло от броя подадени заявки от страна на клубовете. От това, колко от тях ще имат готовност за участие в елита и осигуряване на бюджет за тази цел. Срокът за заявките е 15 май. Разбира се, с оглед на извънредното положение, което е до 13 май, този срок може да се удължи до края на месеца. Но това ще е крайна дата, тъй като задължително трябва да има яснота, за да може да се дискутира бъдещето на Суперлигата и Висшата лига."

На базата на броя на подадените заявки се очертават няколко основни варианта: 

Вариант 1: Първенството в Суперлига да се разшири и да е с 16 отбора. Участват дванадесетте клуба от елита и четири от Висшата лига.

Участниците ще бъдат разделени в две групи – първа осмица и втора осмица. Точният регламент за самият формат на първенството, брой срещи и начин за определяне на участниците в плейофите предстои да се дискутира.

Вариант 2:

14 отбора в Суперлигата

Отборите в елита биват разделени на първа шестица и втора осмица. Първите два от класирането във втората осмица допълват осемте участници в плейофите.

Вариант 3:

12 отбора в Суперлигата

Може да се запази традиционният формат всеки срещу всеки. Първите осем играят на плейофи.

Друг формат, който може да се приложи, е разделяне на отборите на първа шестица и втора шестица. Първите два от втората шестица играят плейофи. Останалите играят за определяне на изпадащите.

 

13 "Block Out" с гости Ники Желязков и Огнян Томов

 

Вариант 4: 10 отбора  в Суперлигата.

Поради по-малкия брой участници се играе всеки срещу всеки.

 

„В момента ситуацията е много тежка и всеки се бори за финансово оцеляване. Мнозина ще изпитат доста трудности. Затова всичко ще зависи от финансовата готовност. Смятам, обаче че да края на май всеки клуб трябва да има ясна сметка за своите възможности.“

Последвайте канала ни в

Още от Волейбол

Виж всички