Гледай на живо

"Контра": Защо се провали Борусия (Дортмунд)

Николай Желязков: Беше абсурдно да продължаваме да чакаме

Николай Желязков: Беше абсурдно да продължаваме да чакаме

Ще можем да играем в Шампионската лига, стига спонсорите да продължат да ни подкрепят

Ден след като Нефтохимик бе обявен за служебен шампион,

„Тема Спорт”

се свърза с треньора на бургазлии Николай Желязков. Той говори за развоя на ситуацията в първенството, както и за бъдещите планове на клуба.

13 "Block Out" с гости Ники Желязков и Огнян Томов

Г-н Желязков, сезонът приключи, а Нефтохимик бе определен за служебен шампион. Как вие ще коментирате това решение?

- Вижте, никой не е очаквал тази ситуация. Със сигурност никой от нас не е искал да приключи сезона така. Не е приятно да свършим така, това мнение се споделя и от момчетата. Няма печеливши, спортът обаче е последното нещо, което в момента е на дневен ред. Да, шампиони сме, но удоволствието го няма. Ние не се радваме, защото съм убеден, че ако играехме плейофите, имахме напълно реален шанс да ги спечелим. Смятам, че играехме най-добрия волейбол до прекъсването на първенството. Но ситуацията е такава.

Имаше варианти за нулева година или пък да изчакате още, докато отмине кризата. Бяха ли реални те, според вас?

- При положение че отмениха олимпиадата и Лигата на нациите, според мен да изчакаме беше абсурдно, безсмислено и глупаво. И веднага се аргументирам – всички договори изтичат най-късно до 15 май, след което състезателите нямат взаимоотношения с клубовете. На чужденците им изтичат международните сертификати и всичко трябва да се прави наново. Хората след това започват да си търсят отбори и на други места. При такава ситуация е абсурдно да се играе. За нулева година, при положение че са се изиграли без два кръга от редовния сезон, според теб правилно ли е?

Всеки има мнение по въпроса, може би е най-вече на база личен интерес. В доста първенства в Европа обявиха такъв развой. Затова ви питам.

- Да кажеш, че не си изиграл 95 процента от мачовете от сезона, според мен и това не е правилно. Изказаха се мнения при жените да има шампион, а при мъжете не. Не виждам да има единен принцип тук. Ние сме с 6 точки пред втория в момента, при два кръга до края. Според мен това бе най-правилното решение. Това от моите уста звучи като от човек, който има интерес да е така.

Именно – вие печелите все пак от такъв развой.

- Да, така звучи. Но дори да не бях първи, пак щях да го кажа, защото смятам, че е най-правилното решение.

13 "Block Out" с гости Ники Желязков и Огнян Томов

Все още е твърде далеч в бъдещето, но този развой ви дава право на участие в Шампионската лига…

- Преди вируса плановете бяха едни, в момента не мога да кажа абсолютно нищо. Според мен никой не знае какво ще стане. Честно казано, идея нямам с какви пари ще разполагаме, какъв отбор ще имаме…

Знаете ли поне дали новата зала в Бургас ще е готова? Това бе причината да не участвате в Шампионската лига през този сезон.

- Това, което знам, е, че по залата се работи непрестанно. Имаме информация, че до Нова година трябва да е готова на 100 процента. Там продължават да работят. При едно участие в Шампионската лига смятам, че ще можем да играем, стига да имаме финансовата възможност. Въпросът е дали спонсорите ще продължат да ни подкрепят, дали общината ще има такава възможност да ни помогне в мащабите, в които ни обеща да го направи. Основният ни спонсор Лукойл също да го направи. Много въпросителни има. В момента всичко стои и чака и никой не знае.

13 "Block Out" с гости Ники Желязков и Огнян Томов

Как сте иначе вие в тази обстановка?

- Седим си вкъщи и нищо не правим. Отиваме до магазина и обратно, нищо повече. Ще те излъжа, ако ти кажа, че правя нещо смислено. И да гледам състезатели, имаше един такъв период, но в един момент спрях, защото сега е безсмислено. Като не знаем в каква посока ще вървим, няма смисъл. Спазваме карантината и чакаме. Няма какво друго да направим. Оги (б.р. Томов – директорът на Нефтохимик) прави всичко възможно да изчисти финансовата част, макар че със сигурност няма как да се изплати на 100 процента всичко.

Ще получите ли заплати за април, при положение че сезонът приключи?

- Това също е нещо, което ще се коментира. Няма яснота какво ще се случи и как ще се направят нещата.
Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти