Манчини смята, че отлагането на Евро 2020 ще бъде от полза за Италия

Манчини смята, че отлагането на Евро 2020 ще бъде от полза за Италия
Селекционерът на Италия Роберто Манчини вярва, че отлагането на Евро 2020 може да работи в полза на отбора му, въпреки че забавянето с 10 месеца между работата с играчите ще създаде трудности. 
Манчини пое Италия през 2018 година, след като националите не успяха да се класират за Мондиал 2018 в Русия. Под неговото ръководство "Скуадра Адзура" завърши квалификационната си група за Евро 2020 със 100 процентов рекорд и с 11 поредни победи.
"Ако бяхме играли на Европейското първенство през юни, щяхме да имаме добър шанс, но може би щяхме да се сблъскаме с национални отбори, които са по-добре подготвени, защото започнаха да подмладяват съставите си преди нас, или срещу отдавна създаден отбор като Франция", каза Манчини за "Sky Sport Italia".
"Но в тази допълнителна година момчетата ще имат възможност да се подобрят във всяко отношение, да натрупат опит. Италия може да се състезава с най-добрите. Надявам се да бъда треньор на отбора, който ще спечели Европейското първенство за първи път след 1968 година", добави Манчини.
Последният мач на Италия беше победата с 9:1 над Армения през ноември. Двете им приятелски срещи, насрочени за март, бяха отложени заради пандемията от коронавирус, а всички мачове, които трябваше да се играят през юни и юли, също бяха отложени. Евро 2020 също беше преместено с една година. Следващите мачове на Италия по програма ще бъдат през септември.
"Не сме се събирали от месеци, ще се видим през септември и тогава ще е минала почти година. Ще бъде трудно. Тогава ще имаме препълнен календар с квалификациите за Лигата на нациите, за европейското първенство и за световния шампионат. Ще има много малко възможности за тренировки", коментира националният селекционер.
Италия е най-силно засегнатата държава от COVID-19. В страната има 132 557 заразени и 16 523 починали.
"Има голяма горчивина. За съжаление много хора вече не са с нас и това е най-трудното за приемане. Никой от нас не е искал отлагането на Евро 2020. Много хора загинаха, а футболът сега заема второ място", добави Манчини.

Още от Футбол свят

Виж всички