Марчело Липи: Ще превърнем проблемите в позитивна енергия

Марчело Липи: Ще превърнем проблемите в позитивна енергия

Бившият селекционер на Италия Марчело Липи заяви, че Италия знае как да превърне "цялата бъркотия в позитивна енергия".

"Знаете ли защо спечелихме световната титла през 2006 и 1982 г., когато всичко беше срещу нас? Защото бяхме силни, коментира наставникът пред "Гадзета дело Спорт". - В противен случай щяхме да се стопим като сняг на слънце. Ние превърнахме цялата бъркотия в позитивна енергия. Казахме си: "А, да. Сега ще ви покажем".

Липи сподели, че се притеснява как кризата ще се отрази италианския футбол и по-малките отбори: "Надявам се тези, които взимат решения, да мислят за аматьорския футбол, който рискува да изчезне. Надявам се, че ще го защитят. Елитнитните клубове със сигурност ще станат по-малки, но в крайна сметка това може да не е толкова лошо.

Играчите ще приемат ситуацията. Ние сме карани да вярваме, че футболистите са разглезени и богати, че мислят само за пари, коли и красиви жени. Малцина са тези, които имат такава социална отговорност като футболистите. Мразя тези, които правят дарения и веднага го обявяват във вестниците. Играчите го правят без публичност".

Специалистът коментира и ситуацията с възобновяването на Серия А: "Само когато се стигне до нула заразяване. Няма значение дали е пред публика или на празни трибуни. Проблемът е, че няма как да е невъзможно да се случи нещо, ако отбор, около 50 човека общо, пътува и се среща с хора.

Само когато тази война е спелена, първенството може да бъде подновено. И от 26-ти кръг,  без плейофи и други формати. Първенствата и Купите трябва да завършат. Не трябва да започва нов сезон преди да приключи този. Следващият ще трябва да започне по-късно. Ще има повече мачове през седмицата, няма значение".

Още от Футбол свят

Виж всички