Катрин Тасева: Продължавам до Токио 2021

Катрин Тасева: Продължавам до Токио 2021
Катрин Тасева развалила годежа
Катрин Тасева развалила годежа

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика. Подготвяше се за участие на олимпийските игри в Токио това лято. Пред „България днес“ тя сподели как приема преместването на олимпиадата с една година и как се справя в ситуацията на изолация заради пандемията от коронавирус.

 

- Вече е ясно, че олимпиадата в Токио е отменена за 2021 г. Как приемаш това решение?

 - Мисля, че е напълно нормално и адекватно това решение. Сега спортистите ще имат възможност да си направят една добра и нормална подготовка за олимпийски игри. 

- Беше споделила, че след Токио 20202 смяташ да се откажеш. Как промяната се отразява на това твое решение? Ще продължиш ли да се състезаваш, докато се проведат игрите?

 - Да, бях заявила, че ще съм активна до края на 2020 година. Но в крайна сметка цял живот се готвя за тази олимпиада. Разбира се, че ще остана още една година, за да завърша кариерата си така, както съм искала!

- Говорихте ли с другите две момичета в отбора Невяна и Боряна за ситуацията?

 - Аз, Неви и Буба напълно се съобразяваме със ситуацията в страната. Колкото и да ни се иска да тренираме си стоим по домовете.

- Прави впечатление, че трите сте много обединени като отбор. Как се опазихте от нездравословната конкуренция между вас, въпреки че само две ще участват на олимпиадата?
- Не сме деца! Наясно сме, че имаме само 2 квоти и ще отидат тези две момичета, които са най-добре подготвени.

 

- Като цяло се очаква да няма нито едно голямо спортно събитие тази година в гимнастиката. Как ще ви се отрази на вас „нулева“ година?

 - До този момент не ни се е случвало подобно нещо, като “нулева година”. Разбира се, ще ни бъде по-трудно навлизането във форма, но не мисля, че сериозно ще ни засегне физически или психически.

- Ако не се лъжа смени всичките си съчетания за този сезон. Кое от тях ти е любимо?

 - Да, имам 4 нови съчетания. Харесвам ги всички, но топката ми е най-любима.

- Как един професионален спортист се справя с тази изолация? Как се тренира у дома в спорт като вашия?

 - Определено не е приятно. Нашия спорт е мащабен и иска своето пространство. Правя всички възможни упражнения, които могат да се практикуват в домашни условия.

- Как ти се отразява тази изолация?

 - Аз съм човек, който много цени личното си пространство. Честно казано, тази карантина ми идва доста добре. Не мога да се оплача. Дори е малка почивка за мен.

- По това време на изолация много хора си правят равносметка на случилото им се досега. Мислила ли си над това?

 - Не, не съм си направила равносметка. Не ми се е случило кой знае какво до този момент от началото на годината. Все още ми е рано да си правя равносметка.

- В последно време участва в много от предизвикателствата в социалните мрежи, дори измисли едно. Кое от тях ти беше най-забавно?

 - Да, определено доста се забавлявам в социалните мрежи. Предизвикателството с шпагата между двата стола ми беше най-забавно за снимане.

 

- С Невяна качихте няколко страхотни видеа тези дни? Как успяваш да останеш толкова позитивна и в тази ситуация?

 - Аз съм си позитивен човек. Няма смисъл от паника в момента. Трябва да сме отговорни и да покажем малко самодисциплина!

- Какви мерки срещу коронавируса взимаш?

- Като всеки нормален човек. Спазвам дистанция, мия всичко, не само ръцете си (смее се), нося маска и ръкавици.

- Как запълваш времето у дома по време на изолацията?

- Доста добре запълвам времето си. Уча, чета, гледам филми, чистя, готвя, правя упражнения. Така времето си минава.

- Какво най-много ти липсва от ежедневието?
- Най-много ми липсва срещите с приятели. Комуникацията с хора като цяло.

- Какво ще е първото нещо, което ще направиш, след като това премине?
- Да отида в залата ще е първото нещо.

 

- Имаш ли вече планове с какво ще се занимаваш след края на професионалната ти кариера?

- След олимпийските игри ще се насоча към това да помагам на моята треньорка Бранимира Маркова. За момента това са ми плановете.

Още от Гимнастика

Виж всички