Балъков: Ивелин Попов е категоричен, но във футбола всичко е възможно (видео)

Бившият селекционер на България Красимир Балъков отговори на редица важни въпроси, зададени му от студиото на Sportal.bg и свързани със случващото се във футбола у нас и националния ни отбор по време на извънредното положение. В момента Бала се намира в Германия със своето семейство.

"Поздрави на всички! В добро здраве съм. В момента и времето е слънчево, така че има настроение. И в Германия всеки ден се говори за коронавируса. Опитваме се да намерим баланс между това, което се набива в нашите глави и нашето психическо положение. Когато тези неща ти се повтарят постоянно, много хора ги взимат на сериозно. Апелът ми към българите е да бъдем дисциплинирани и да спазваме това, което ни казват. Нещата ще се оправят".

"Сега спортът е на втора позиция. Най-важно е здравето на хората. Спортистите обикновено по-бързо се ориентираме в ситуацията. Чувствам се добре. В последно време пътувах много. 15-20 дни съм под карантина. Може да се каже, че успях да се възстановя. Човек разбира колко е изморен от това, което е вършил, в моменти, в които трябва да бъде затворен вкъщи. Опитвам да обръщам внимание на други неща, за които съм нямал толкова време. Всеки ден мога да практикувам спорт. Това е много важно за спортистите. Разбира се, спазвам правилата, които са ни дадени от правителството. Използвам пълноценно времето, в което трябва да бъдем вкъщи".

За бъдещето на футболните първенства

"Трудно може да се каже кога трябва да започнат първенствата. Всяка страна е засегната по различен начин. Иска ми се това да стане колкото може по-бързо. Това е социален продукт, който много хора чакат с нетърпение. Трябва да се изчака, за да се види дали първенството може да започне.  Редно е много клубове да заложат на повече българи след тази ситуация. На мен не ми се иска да падаме надолу финансово. Така или иначе не сме конкурентоспособни на европейския футбол. Ще бъде добре, ако успеем да задържим това, което имаме в българския футбол. Действително ще бъде много тежко. При всички положения коронавирусът ще доведе до промени в бизнеса и футбола".

За националния отбор

"Не искам да поглеждам назад. В момента националният отбор има друг селекционер и му стискам палци с две ръце. Това, че няма да има Европейско първенство тази година, може да бъде само плюс за нас, защото ще има повече време за подготовка. Контузените футболисти ще се възстановят, което ще е добре за нас. Трябва да работим. Ако не се предприеме нищо за развитието на ДЮШ, ще сме на същото дередже.

Когато бях треньор на националния отбор, имах много добри отношения с Ивелин Попов. Мога да кажа само положителни неща за него. Решението си е негово. Разумни хора сме и след като потвърждава за пореден път, че няма да се завърне, трябва да му благодарим и да затворим тази страница.

Имаше съжаление, че не участвах на Европейското. Ако имах втори шанс, щях да играя. 98-а година също се отказах от националния отбор, защото смятах, че съм на възраст и реших да дам път на младите. След това ме накараха да се върна в националния отбор и реших да помогна. Във футбола всичко е възможно и след време може Ивелин да размисли. Той е футболист, който винаги може да бъде в националния отбор. Ако гледаме реално на нещата, нямаме такъв избор, че да се откажем от Ивелин Попов. Категорично е отказал и трябва да уважим неговото решение.

Лидерът трябва да бъде колективът. Мисля, че и г-н Дерменджиев го е разбрал. Разбира се, че има опитни футболисти. Десподов има характер и обяви, че може да поеме функцията на лидер. За мен е напълно нормално. Аз съм го тренирал в Литекс и националния отбор. Познавам го добре. Той има характер, амбиции и качества, но всичко това зависи от него и треньора на националния отбор.

Като човек, минал през Германия и живял повече в чужбина, обичам да си правя планове, които мога да реализирам реално. Моите планове са в треньорската професия и ръководител в клубния футбол, а не ръководител в БФС".

Последвайте каналите ни в:

Още от Национални отбори

Виж всички