Божиков пред Sportal.bg: Имах надежди, че Ивелин Попов ще се завърне (видео)

Българският национал Васил Божиков разказа пред Sportal.bg как протича един негов ден без футбол заради обявената пандемия, както и вижданията си за бъдещето на националния ни отбор. В момента сърцатият бранител е капитан на Слован (Братислава) и е сочен за наследник на капитанската лента в представителния ни тим след оттеглянето на Ивелин Попов. В началото на годината Божиков се нареди на трето място след Димитър Илиев и Антон Недялков на церемонията на Футболист на годината, а националът вижда в това признание за своята работа през годините.

Как прекарва един свой ден в момента, каква е ситуацията в Словакия и какво е бъдещето на футбола след пандемията:

"В Братислава съм в момента. Седя си предимно вкъщи. Днес например бях до магазина, защото ми свършиха някои продукти. Имаме индивидуален план от клуба. Живея до един парк и тренирам веднъж в деня в него. През другото време гледам филми, слушам музика, чета си разни книги. Чувам се със семейството ми приятели на видеочат. Нищо не работи – само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите. Мисля, че ситуацията е подобна на тази в България. Трябваше да започнем отново с футбола в началото на април, но вчера чух, че до края на април няма да има никакви мачове. Могат да се правят само предположения. Никой не знае какво ще се случи. Всички видяхме, че футболът не е на първо място. На първо място е здравето на хората. Надявам се всички да бъдем дисциплинирани и да се вслушваме в правилата на органите – да не излизаме от вкъщи, да носим маски, да поддържаме добра хигиена, за да може това нещо да утихне".

За футбола в Словакия:

"В Словакия има отбори, които изкарват доста футболисти – например Дунайска Стреда и Жилина. Всяка година правят трансфери и дават по един-двама футболисти в Италия и другите големи европейски първенства. Отборите имат добри бази. Сега и нашият собственик Иван Кмотрик има планове да прави нови игрища и нови бази. Със сигурност стадионите в Словакия са по-добри от тези в България. Ние (Слован), може би, имаме най-хубавия и най-модерен стадион в момента, който беше отворен миналата година, на 3-и март. Също така стадионите на Спартак (Търнава), на Дунайска, на Жилина… Тренчин също строят нов стадион. Хората инвестират и искат да имат футбол на добро ниво".

За церемонията Футболист на годината:

"Самият факт, че бях поканен, бях гост на церемонията и попаднах в призовата тройка, за мен е голям успех. Самата вечер беше невероятно изживяване. Бях рамо до рамо с толкова успешни футболисти – Димитър Бербатов и да не изреждам. Това ще си остане голям спомен за мен и е признание за работата ми през годините".

За баража с Унгария и отлагането му за 4-и юни:

"Не знам какво щеше да се случи, ако бяхме играли баража с Унгария. Най-добре беше, че мачът е отложен в тази ситуация. Сега разбрах, че на 4-и юни е следващата дата, но според мен и това не е сигурно, защото в момента футболистите се подготвяме по индивидуален план. Не знам докога това нещо ще продължи, но силно се надявам проблемът да утихне".

За оттеглянето на Ивелин Попов от националния отбор и капитанската лента:

"Имах надежди, че Ивелин Попов ще се завърне. Явно решението му е категорично. Той беше лидерът на отбора. Важно е кой ще бъде следващият капитан, но най-важното е всички да си помагаме и всички футболисти, които са на терена, да поемат отговорност".

Мнението му за Ален Ожболт, преминал в Слован от Локомотив (Пловдив) през зимата:

"В началото Ален имаше малко здравословни проблеми, които не бяха сериозни. След това започна пак да си тренира с отбора. Сприятелихме се, говорим си. Той знае много добре български език. Между другото, чакам го да вкара първия си гол, защото е обещал да черпи вечеря".

За родното първенство:

"Нямам идея дали първенството в България трябва да бъде прекратено. Има си по-компетентни хора, които ще преценят дали първенството трябва да бъде спряно, или трябва да продължи след време. Здравето е на първо място. Не съм изненадан от Лудогорец. Отборът е доста класен и го показа през годините – 8 години подред става шампион на България. Хората в клуба знаят много добре какво правят и лично мое мнение е, че другите отбори трябва да покажат уважение към тях и да се опитат да следват техния път и пример".

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти