Мартин Мечкаров: Израснах много в Чехия, съжалявам, че сезонът приключи преждевременно

Мартин Мечкаров: Израснах много в Чехия, съжалявам, че сезонът приключи преждевременно

Широкото разпространение* на коронавируса принуди чешката федерация по волейбол да прекрати преждевременно сезона. Шампиони за 2019/20 няма да има, запазва се класирането до момента. Отборът, в който се изявяваше българският посрещач Мартин Мечкаров - Ижхострой (Чешке Будейовице), завърши на второто място.

Волейболистът вече си е у дома, в родния Тетевен. BGvolleyball.com се свърза с Мартин за специално интервю. 

За волейбола и коронавируса, перипетиите около пътуването към вкъщи, как прекарва времето под карантина и още - прочетете в следващите редове: 

Сезонът в чешката Екстралига приключи преждевременно заради разпространението на коронавируса. Според теб имаше ли възможност нещата да се развият по друг начин?

Да, така е. Мисля, че нямаше друг вариант с оглед на ситуацията и бързото разпространение на вируса. Мисля, че правителството взе най-правилното решение за момента. 

Как поддържахте форма, докато чакахте решението на федерацията? 

Всичко стана много бързо - буквално за два-три дни. Треньорът един ден просто дойде в съблекалнята и каза: "Вземете каквото можете със себе си, защото след два часа залата се затваря". Всеки взе по нещо, ластици, медицински топки, въжета за скачане и т.н. Използвахме пособията, за да поддържаме физическото си състояние, но всеки у дома си. Всички чакахме решението на федерацията, но на мен ми се наложи да напусна предварително поради затварянето на границите.

Срещна ли някакви проблеми при прибирането си насам - затворени са много граници и има редица ограничения?

Проблем беше, защото в последния момент трябваше да си купя билет, а имаше доста отменени полети. Също така нямаше директни, или удобни за мен полети. Това доведе до друг проблем, а именно големият престой (8 часа) на летището в Истанбул. Всички знаем, че летищата са едни от най-рисковите места тези дни. Но в крайна сметка всичко премина добре и нямаше проблеми със самите полети. 

Какво правиш сега, след като вече няма мачове, тренировки? Как прекарваш времето си у дома - ситуацията и тук е сходна с тази в Чехия?

Стоя си у дома и спазвам 14-дневната карантина, която се налага на всички хора, прибрали се от чужбина. Опитвам се да се разнообразявам, като гледам филми, играя компютърни игри, чета и провеждам видеоразговори с приятели.

В края на февруари спечели Купата с отбора на Ижхострой. Какви бяха емоциите след финала за трофея?

Винаги е прекрасно, когато печелиш. Когато печелиш такъв трофей, преживяването е още по-хубаво, вълнуващо и радостта е наистина голяма. Специално при нас се случи, така че трябваше да играем полуфинала срещу силен съперник, който заемаше първо място във временното класиране на първенството. Знаехме, че ако победим в полуфинала, нямаше да имаме проблем, срещу който и да е друг отбор. След победата в полуфинала радостта беше наистина голяма и всеки предчувстваше и знаеше какъв ще бъде изходът от финалния мач. След финала бяхме щастливи и празнувахме много.

Съжаляваш ли, че не успя да играеш за трофея в шампионата?

Да. Съжалявам, защото станах част от този отбор с мисълта, че искам да спечелим всичко възможно на клубно ниво, както и да направим добро представяне в Шампионската лига. Сигурен съм, че щяхме да го направим, защото бяхме най-добрият отбор в Чехия. 

 

Как оценяваш втория си сезон в чужбина - доколко си удовлетворен от представянето си?

Удовлетворен съм от представянето си, въпреки проблемите, които получих януари месец. Тази втора година ми даде наистина много. Доста повече от първата ми. В тазгодишния си отбор израснах наистина много. Получих такъв опит, какъвто можеш да получиш само и единствено в отбор, който се бори за трофеите непрекъснато, и същевременно знае как да ги спечели, знае правилния път и правилната нагласа, за да го направи.

Преди време бе казал, че искаш да играеш в някой от топ отборите в света. Каква е равносметката ти до момента и продължаваш ли да преследваш тази мечта?

Да. Продължавам да следвам мечтата си и винаги ще го правя. Всяка година надграждам себе си и се развивам.

Можем ли да кажем, че предходният сезон във Франция, и този в Чехия, са трамплинът към следваща стъпка в кариерата ти?

Според мен всяко добро представяне е трамплин. Може да се каже така, тъй като всеки добре изигран предходен сезон, е трамплин за следващия.

Нека всички останем вкъщи и да бъдем позитивни, защото трудната ситуация, в която сме, е временна. 

*Заразени в страната са над 1100 души, съобщава се за една жертва. 

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти