Милена Тодорова направи нещо невиждано от 14 г. в българския биатлон

Милена Тодорова направи нещо невиждано от 14 г. в българския биатлон
Милена Тодорова зарадва изключително много феновете на биатлона в България със солидното си и обещаващо нахлуване при дамите.
Сезонът в биатлона: крачка назад за мъжете и лъч надежда при жените
Сезонът в биатлона: крачка назад за мъжете и лъч надежда при жените

Момичето от Троян избухна на световното за девойки с медали и от трите индивидуални дисциплини, а на последвалото го за жени постигна класирания, които преди това звучаха като добри пожелания. Това заедно с отлично представяне в последния за нея кръг от световната купа доведе до място в крайното класиране, което България не бе имала при дамите цели 14 г.
Милена завърши на 47-ата позиция в общото подреждане за големия кристален глобус, което означава, че само 46 биатлонистки от целия свят са се представили по-добре от нея през кампанията. Тя натрупа със страхотните си класирания 106 т. За последно през сезон 2005/2006 българки имаха по-добро представяне от това.

Първата, разбира се, е единствената олимпийска шампионка на България от зимни игри Екатерина Дафовска. В гореспоменатата кампания, която бе последна за нея, чепеларката финишира на 27-о място в крайното класиране на световната купа с 217 т. На 11 позиции след нея се нареди Павлина Филипова, която набра 117 т. В следващите 3 сезона берковчанката зае съответво 53-о, 63-о и 62-о място за финал на кариерата в класирането за световната купа.

В следващата декада най-предна позиция в крайното подреждане записа Емилия Йорданова. Приключилата миналото лято с биатлона троянчанка завърши 64-а сезон 2012/2013. Така Милена подобри със 17 места нейното постижение.

А преди началото на настоящата кампания Тодорова не бе спечелила нито една точка за световната купа. Със 171 свалени мишени от 214 опита българката има 79 процента успеваемост в стрелбата. В стартовете за световната купа топрезултатът на Милена е 18-о място. На световното за жени пък записа 17-о. В Антхолц-Антерселва (Ит) тя влезе в точките във всички стартове, което осигури престижно участие в елитния масов старт.

На световното за девойки в Ленцерхайде (Швейц) пък българката се окичи със сребърен и 2 бронзови медала.

"24 часа"

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти