Клубове поискаха индивидуалният спорт на открито да остане разрешен

Клубове поискаха индивидуалният спорт на открито да остане разрешен

Български клубове, които развиват любителски спорт на открито, призоваха индивидуалният спорт навън да остане позволен и да се разреши спортуването в парковете.

Новите мерки в борбата с разпространението на коронавируса влязоха в сила от събота, като по време на извънредното положение се забраняват посещенията в парковете, спортните и детските площадки.

В обръщение до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски и министрите на спорта Красен Кралев и здравеопазването Кирил Ананиев клубовете посочват, че индивидуалният спорт на открито е важен, защото помага за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания.

"В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце", пише в декларацията.

Ключов съвет в декларацията е спортуването в парковете да бъде позволено, при спазване на всички правила на социална дистанция. Според клубовете е разумно "държавата да насърчи хората да практикуват индивидуален спорт, като избягват популярните места, а се насочват към такива, в които няма други хора".

В писмото, което е подписано от "Зелена стъпка", "Бегач", "Зелена Странджа", "Ай рън", сдружение "Български Ултрамаратони 2020" и сдружение "Екско Клуб", клубовете съветват хората да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунната си система и да тренират единствено ако се чувстват във форма.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти