Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Гледай на живо

Турнир на талантите: зона Пловдив - зона Варна 0:1

Попето: Господ ни изпраща сигнали, които трябва да се научим да разчитаме

Попето: Господ ни изпраща сигнали, които трябва да се научим да разчитаме

Бившият капитан на България Ивелин Попов говори пред "Дарик радио" за най-важната тема към момента в световен мащаб, както и какво е окончателното му решение относно евентуално негово завръщане в националния отбор.

В този момент светът се вълнува само от едно. Темата  коронавирус. Каква е ситуацията в Русия?

Около отбора на Ростов, около семейството ми всичко е спокойно. Мерките са по-сериозни в Москва, все пак това е мегаполис. Имат много летища, много националности живеят там, постоянно излитат и кацат самолети. Навярно там коронавирусът е доста разпространен. Отмениха всички мачове в Москва до 10 април, забраниха всички събирания. Днес се очаква решение на руския футболен съюз да отложат всички мачове до 10-15 април.

Успяваш ли да запазиш спокойствие, когато гледаш колко много хора и спортисти са заразени с този вирус?

Да ви кажа честно, мисля, че успявам, както аз, така и моето семейство. Следваме инструкциите. Опитваме се да изпълняваме всичко стриктно. Но пак ви казвам, в Ростов детските градини работят, училищата работят. Аз днес тренирах, движим се по програма, но мисля, че ще спрат шампионата и тук. Знаете, от Москва има четири отбора и е невъзможно едни да играят, а други не. Мисля, че и тук ще се прекъсне шампионатът днес на заседанието и всички очакваме това.

Попадал ли си на информацията, че руснаците искат да вземат провеждането на Евро 2020?

Прочетох в медиите. С оглед на новините, които гледам по руската телевизия, не говорят за толкова сериозен проблем, колкото в Италия, Испания, но мисля, че това не може да се случи. Смятам, че на видеоконференцията на УЕФА ще вземат решение да отложат Европейското.

За миг да оставим тази тема. Ти как се чувстваш? Играеш редовно за Ростов, имате и добри резултати, имаш 4 гола от началото на сезона.

Чувствам се добре. Всичко е перфектно, но можеше да са още по-добре нещата. В неделя загубихме от Локомотив у дома. С оглед играта, която показвахме в по-голяма част от мача, резултатът не е справедлив, но във футбола го има и това. Така се случи, има 8 кръга до края. Ще се борим за Шампионска лига. Имаме хубав отбор, страхотен стадион. Най-посещаваният отбор сме в Русия. Така, че имаме всички предпоставки за пробив в Европа.

Как ще повлияе тази пауза на един професионален спортист и може ли само с тренировки вкъщи да се поддържа форма?

Трудно ще е, но трябва да се примирим с това. Безсилни сме пред това, което се случва. Този вирус обърква много планове във футболен аспект, в спортен, а и в живота като цяло. Аз доколкото разговарях с треньора, дори да се прекъсне шампионатът, ние не попадаме под карантина и ще се готвим на базата.

Ще кажат, че съм луда, ако не те питам за националния отбор, но може и така да бъде зададен въпросът. Почти сигурно мачът България-Унгария отпада за момента, може ли да погледнем на това като една отсрочка във времето за още размисли от твоя страна, или си категоричен в решението си за националната фланелка?

Не, даже имаме уговорка с треньора. Аз проведох много разговори с него, за което му благодаря, че беше така настоятелен. Казах му и на него, че моето решение съм го взел още ноември месец, когато го обявих след мача с Чехия. В медиите се появяваха различни информации, че някой щял да ме разубеждава. Решението съм си го взел и не подлежи на обсъждане.

Ако трябва да кажеш нещо позитивно на нашите слушатели и читатели, какво би било то?

Господ ни изпраща сигнали, които трябва да се научим да разчитаме. Нека бъдем малко-по-спокойни, по-смирени и по-позитивни, защото виждате, че пред тези сигнали, които природата и Бог ни изпращат, сме абсолютно безсилни.

Последвайте канала ни в

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти