Цанко Цанков и мениджърът му искат среща с първите хора на държавата, обидени са, че атаката е дошла от българи

Цанко Цанко и мениджърът му Николай Илиев обмислят да заведат дело в САЩ срещу Международната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), която отказа да ратифицира рекорда му от 108 км и 250 м км плуване без спиране във водите на Дунав (18:12.32 часа) на 6 септември с мотива, че предоставените от екипа на плувеца данни са “непълни и манипулирани”. И това не е всичко, от частната организация съобщиха, че всички бъдещи постижения на Цанков ще бъдат отхвърлени за ратификация, което означава доживотно наказание на него от страна на тази асоциация.

Световният рекорд на Цанко Цанков няма да бъде признат заради "непълни и манипулирани" данни

Като първа стъпка към реализиране на бъдещите си намерения двамата ще поискат срещи с министъра на младежта и спорта Георги Глушов, премиера Димитър Главчев и президента Румен Радев, на които да ги запознаят с казуса от първа ръка. Защото по думите им в случая се удря не само по имиджа на Цанко Цанков и екипа му, а върху имиджа на България и държавните институции. Причината за това е, че от WOWSA въобще не са потърсили за допълнителна информация Главна дирекция “Речно корабоплаване”, чийто директор Боян Рашков в разговор по телефона по време на пресконференция днес, потвърди, че плуването е било редовно и успешно и е бил готов да изпрати запис, но от WOWSA не са изискали такъв.

Същото каза и главният съдия по време на първия опит на 6 септември Стефан Георгиев, който има 40-годишен стаж като съдия и 28 като международен.

“Бях абсолютен свидетел на плуването на Цанко, което се проведе по всички правила и в нито момент не се е хващал за лодката. Не мога да разбера защо тази частна организация се подигра с труда и постижението на един български спортист, което за мен е уникално. Те се подиграват по този начин не само с него, но и с България”, заяви по телефона Георгиев, чието мнение също не е било взето под внимание WOWSA. След плуването капитанът на лодката Мартин Петров също е бил готов да изпрати цялата документация по DHL, но такава не е била поискана.

“В съобщението, което получихме от WOWSA пишеше, че са взели предвид всички факти. Ако е така, трябва да изискаш документи, с които да си наредиш пъзела дали плуването на 6 септември е било по правилата”, заяви Илиев.

“Най-много ме боли, че атаката срещу мен е дошла изцяло от България. Няколко човека от България са изпратили мейл до асоциацията, като а момента не можем да кажем техните имена, но се надяваме в бъдеще да можем да го направим. От WOWSA ни обвиняват, че плуването не е рекордно, а ние сме го обявили за успешно завършено преди то да бъде официално ратифицирано.

“WOWSA изтъква като основна причина за отказа техните съмнения, че данните от GPS-а на лодката са непълни, т.е. те ме обвиняват, че въобще не съм плувал. В основата на тези атаки са българи. Не американци или други, а българи. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш, ето това не мога да приема”, сподели Цанко Цанков.

“Тази асоциация не признава българските институции. Ако данните са непълни, тогава изискайте данни от държавна асоциация. На друг състезател с данни на салфетка веднага се ратифицира рекордът му и веднага се качва на официалната им страница. В случая от WOWSA се правят, че Цанко не съществува или не искат да съществува. За съжаление, решението беше взето предварително. Дори да имахме снимки от сателитите на Илон Мъск пак щяха да го отхвърлят постижението му. Нашата грешка е, че се обърнахме към тях, ето затова веднага след пресконференцията ще изискаме срещи с министъра на спорта, премиера и президента, за да ги уведомим какво се случва с нас. Проблемът удря пряко по репутацията на България, защото не се признава становището на наша държавна институция”, заяви Николай Илиев.

“Същата асоциация признава постижение на румънец, който е изплувал 115 км за 29 часа при воден стълб от 438 см и течение между 8 и 10 км/час. т.е. този състезател е плувал с наполовина по-бавна скорост от течението. Как става това? В същото време Цанко го подобрява с 12 часа при воден стълб от 230 см”, добави мениджърът на Цанков.

Както е известно, на 19 септември Цанко Цанков отново се потопи във водите на Дунав за ново историческо постижение. Този път той преплува без прекъсване 120 км, а на 4 октомври световният му рекорд беше признат от Асоциацията за световни рекорди (OWR). Два дни след положителната новина обаче до медиите бе изпратено ново изявление от OWR, в което се качва, че рекордът е анулиран. Плувецът и мениджърът му обаче не са получавали мейл за това до момента.

“Взех решение в най-кратък срок да направя второ плуване в река Дунав, въпреки умората и въпреки че знаех, че условията ще бъдат много по-трудни. Когато от WOWSA разбраха за моето намерение, те първоначално се опитаха да ме разубедят да плувам отново. Казаха ми, че времето за възстановяване е много малко и че дори да се справя, това ще засили още повече техните съмнения. Когато твърдо заявих, че ще плувам, те решиха да ми откажат въобще бъдещи ратификации към тази асоциация, което е прецедент в историята. Смехотворно решение.

Второто ми плуване беше изключително тежко, нивото на река беше с два метра по-високо заради обилните валежи, температурата беше с около 6 градуса по-ниска, самата река носеше огромни дънери, боклуци. хипотермията беше налице и почти от самото начало се борех с нея. Въпреки това успях. Имаме вече всички необходими документи и данни от три независими GPS системи. Изпратихме ги към друга независима организация - OWR, която е втората най-голяма след Гинес. Съобщиха ми, че плуването е проведено по всички правила, всички документи са изрядни и те ратифицираха моето плуване официално, като ми издадоха и сертификат. От WOWSA веднага излязоха с някаква информация, че са били против решението ми. Знам , че са упражнили огромен натиск да премахнат ратификацията на моето постижение. Ние нямаме никаква официална информация. не са ме уведомили за причините, довели до това тяхно решение. Аз се чувствам спокоен и удовлетворен, защото знаем, че всичко сме направили по правилата и данните не могат да бъдат оспорени”, зави Цанко Цанков.

“Цанко не е член на WOWSA, няма лиценз и няма договор с тази частна организация. Ние имаме добър екип от трима юристи, които се занимават детайлно с казуса. Имаме и човек от Америка, който абсолютно безвъзмездно иска да се запознае с данните и фактите и да заведе дело за уронване на престижа срещу съответната асоциация в САЩ.

WOWSA не е ръководен орган на плуването в открити води - асоциациите са няколко, така че не е последна инстанция в нашия спорт. Да си опичат акъла тези които им помагат, защото сме на финалната права. Няма да се откажем. те не пишат против мен или Цанко, те пишат против родината си. И за двете плувания не сме използвали никакво държавно или общинско финансиране, помогнали са ни изцяло нашите спонсори.

СНИМКИ: Пресклуб "България"

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти