Селби срещу Хигинс в битка за дългоочаквана титла

Марк Селби срещу Джон Хигинс е големият финал в Откритото първенство на Великобритания по снукър. Вълшебника от Уишоу разгроми с 6:0 Оливър Лайнс на полуфиналите и се завърна светкавично след по-малко от седмица в топ 16 на световната ранглиста, както и достигна първия си финал от 2022-ра насам, когато отстъпи на Нийл Робъртсън в Шампионата на тура.

Веселяка от Лестър пък се справи с 6:3 с бившия номер 1 в света Марк Алън и отново е на ранкинг финал след изключително тежки от психологическа гледна точка изминали три години. Селби неколкократно призна, че обмисля отказване от снукъра, а освен психологическите му проблеми още от детство, той беше поразен миналата година от новината, че жена му Вики има рак на гърдата.

За щастие животът сега изглежда по-оптимистичен за четирикратния световен шампион, който няма титла от World Snooker Tour Classic преди 18 месеца.

Финалът е 35-и ранкинг за Селби, както и втори пореден в турнира, след като миналата година отстъпи на Марк Уилямс. Успех сега би му донесъл 23-та ранкинг титла и 100 хиляди паунда. Хигинс пък се стреми към 32-ра ранкинг титла в 56-ия си финал, а триумфът би бил първи за него от Шампионата на играчите 2021-ва.

Ако великият шотландец спечели битката на четирикратните световни шампиони, ще стане най-възрастният ранкинг шампион от 1982-ра насам, когато Рей Риърдън на 50-годишна възраст вдигна купата от Турнира на професионалистите.

Финалът е във формат 10 от 19 фрейма. Двете сесии са от 14 и 21.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти