Председателят на ШК Левски Васил Тончев предлага решение на кризата в българския шах

Председателят на ШК Левски Васил Тончев смята, че обединението между двете федерации - лицензираната от Министерството на младежта и спорта БФШ 2022 и БСФШ, която е призната от ФИДЕ и ЕШФ, е решаващо за бъдещето на българския шахмат.

"В едната федерация всъщност са професионалистите – Антоанета Стефанова, Иван Чепаринов и т.н., а в другата са аматьорите, школите, клубовете, децата в страната. Национална федерация може да бъде, когато има симбиоза между двете направления. Тази връзка е прекъсната и разделението е много жестоко, въпреки изявленията им. Имаме най-талантливото поколение в българския шахмат при жените от 1928 година, но за съжаление сме на път да го разпилеем", каза с огорчение Васил Тончев при гостуването си в студиото на "Хоризонт до обед" на БНР.

Той предлага решение на проблема, което изглежда просто и логично.

"Едната федерация има международен лиценз, а другата – национален. Нека тази с международния да излъчи отбора за Олимпиадата в Будапеща, да го съгласува с другата, която да го внесе в ММС и да получи финансирането. Ако има разговор между двете федерации, проблемът се решава за два дни. Да имаш такъв отбор и да не изпратиш на Олимпиада е скандално", смята Тончев.

Надя Тончева завърши на седмо място на европейското първенство по шахмат за жени

Той изрази разочарованието си, че нито една от двете шахматни федерации у нас не са поздравили дъщеря му Надя Тончева за успеха на Европейското първенство за жени в Родос през април. На гръцкия остров тя се представи най-добре от българките, като зае седмото място с равни точки с втората в класирането.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти