Месец преди Игрите символичната олимпийска щафета ще финишира пред НСА тази неделя

По случай започващите след близо месец Олимпийски игри в Париж и в чест на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец, традиционната щафета с факела ще финишира тази неделя пред централния вход на Национална спортна академия „Васил Левски“. Това лято предаването на символичния огън на 23 юни се свързва най-големия мултиспортен форум на планетата, който ще се състои в Париж от 26 юли до 11 август. Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

И тази година символичният огън ще се носи от студенти от НСА, изтъкнати спортисти и ученици. Пристигането на групата пред обновения главен вход на сградата на НСА се очаква около 10.30 ч. Там младежите ще предадат факела на легендарни наши олимпийски шампиони и медалисти в присъствието на представители на БОК, НСА, Столична община и представители на дипломатическите мисии у нас. Официалните гости ще приветстват участници, гости и зрители на церемонията.

Веднага след това на специални сетове ще започнат демонстрациите по най-новите олимпийски спортове или дисциплини, или които кандидатстват за включване в олимпийската програма. Зрителите ще видят спиращи дъха изпълнения на българските хип-хоп брейкъри, на майсторите в екстравагантния летен вариант на кърлинга, на скейтбординга и др. Изявите им ще бъдат коментирани от специалисти в отделните изпитания, а желаещите да се включат ще получат ценни съвети и възможност да пробват на терен своите умения в тези атрактивни надпревари.

Церемонията ще завърши ще завърши с обща снимка за спомен на стълбите пред входа на НСА. С различни активности БОК ще отбележи международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

А ето и тазгодишното посланието на президента на МОК Томас Бах: „Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: дайте шанс на мира.“

* * *

МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество. Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви тази година с hashtag #LETSMOVE, както и #olympicday. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Нека се раздвижим ”, свързан с Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК подробности за инициативата и начините да се присъедините и вие: https://olympics.com/en/olympic-day/

* * *

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. Първият Олимпийски ден е отбелязан на 23 юни 1948 г. По този повод Зигфрид Едстрьом, президент на МОК по това време, отправя послание към младите хора по света, а Португалия, Гърция, Австрия, Канада, Швейцария, Великобритания, Уругвай, Венецуела и Белгия организират Олимпийски ден в своите страни. В днешно време Олимпийският ден се превръща в много повече от бягане или просто спортно събитие. Въз основа на стълбовете от посланието „Движете се, учете, откривайте – Заедно за един по-добър свят“, НОК разгръщат спортни, културни и образователни дейности, насочени към всички – независимо от възраст, пол, социален произход или спортни способности. Някои страни са включили събитието в училищните програми, а през последните години много НОК добавиха концерти и изложби към празника. Последните дейности на НОК включват срещи за деца и младежи с топ спортисти и разработване на нови уебсайтове, насочващи хората към програми в техния квартал. Това улеснява всеки да стане част от Олимпийския ден. През последните години развитието на социалните медии помогна на МОК да увеличи участието извън дейностите на НОК. БОК и тази година отбелязва Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

#LETSMOVE

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти