Арсенал отнесе Фулъм за едно полувреме при завръщането на Жезус, Тросар с историческо постижение

Арсенал постигна пета поредна победа в първенството, благодарение на което възстанови преднината си от пет точки пред Манчестър Сити, след като днес надигра с лекота Фулъм с 3:0 на „Крейвън Котидж в лондонското дерби от 27-ия кръг. Лидерът във временното класиране реши всичко още до почивката, когато вече водеше с три гола, реализирани от Габриел Магаляеш (21'), Габриел Мартинели (26') и Мартин Йодегор (45'+2'). Голям принос за трите попадения имаше Леандро Тросар, който записа хеттрик от асистенция, ставайки първият играч в историята на Висшата лига, който успява да направи три голови подавания в рамките на първото полувреме в гостуване на свой отбор. Другата добра новина за Арсенал бе завръщането на Габриел Жесус, който игра за клубния си тим за първи път от ноември миналата година, след като се възстанови от тежка контузия в коляното, която получи по време на Световното първенство.

В началото на сезона Арсенал победи с 2:1 Фулъм на „Емиратс“.

Голямата новина по отношение на тима на Микел Артета бе, че Габриел Жезус е в групата. Бразилецът остана на пейката за началото и се появи в игра в 77-ата минута. Иначе имаше пет промени в сравнение с двубоя със Спортинг (Лисабон) в Лига Европа. Рамсдейл, Габриел, Партей, Йодегор и Тросар се завърнаха сред титулярите.

В 11-те на Фулъм имаше две корекции от загубата от Брентфорд в понеделник. Тосин Адарабийо се завърна в защита за сметка на Иса Диоп, който сяда на пейката. Боби Рийд замени Вилиан, който не е групата за днешния сблъсък.

Фулъм опита да стартира агресивно и с висока преса, но гостите не се смутиха и владееха топката доста повече. След първите няколко минути Арсенал започна да атакува опасно основно през левия фланг, където много активен бе Мартинели. В 16-ата минута именно бразилецът нахлу в наказателното поле и стреля. Лено изби, но Робинсън прати топката в собствената си врата. Попадението обаче бе отменено след намесата на ВАР заради тънка засада на Мартинели. 

В 21-вата минута Арсенал обаче съвсем официално взе преднина, след като Габриел Магаляеш засече с глава центриране на Тросар от корнер. Пет минути след това „топчиите“ до голяма степен решиха всичко в своя полза. Този път Тросар много добре елиминира Тете и центрира много меко отляво. Мартинели засече с глава за 0:2.

Гранит Джака пропусна чудесна възможност да реализира трети гол за Арсенал в 36-ата минута. Сака и Йодегор комбинираха бързо, Джака прескочи топката, която отиде към Тросар, след което швейцарецът изскочи в наказателното поле и получи от белгиеца. Останал сам срещу Лено, халфът се подвоуми какво да прави и реши да си спира топката, но докосването му не беше добро и кълбото се озова в ръцете на Лено. Малко след това и Тросар пропусна стопроцентова възможност, след като получи в наказателното поле и опита да намери опразнения ъгъл, но топката премина на сантиметри встрани от целта.

В 42-рата минута грешен пас на Рамсдейл даде шанс на Перейра, който опита да го прехвърли, но не бе точен. Минута преди почивката Мартинели пропусна да вкара трети гол, след като и Лено се намеси добре и изби. В добавеното време на първото полувреме обаче третото попадение бе факт. Отново Тросар центрира отляво, Йодегор овладя добре, след което с две докосвания си освободи коридор за стрелба – 0:3.

През второто полувреме футболистите на Микел Артета видимо не бяха толкова мотивирани, след като вече имаха сериозна преднина. Въпреки това гостите направиха още няколко добри атаки. Лено спаси удар на Тросар, а в 66-ата минута Тете блокира изстрел на Мартинели. 

Фулъм също имаше своите възможности. В 69-ата минута Рамсдейл се намеси блестящо, за да шут на Боби Рийд. Минута по-късно пък Адарабийо засече с глава центриране от корнер, след което топката среща гредата.

В 77-ата минута Габриел Жезус се появи в игра за Арсенал за първи път от 12 ноември миналата година. Бразилецът замени Тросар и показа, че е много гладен за футбол. В 85-ата минута той дори имаше страхотен шанс да се разпише, след като комбинира добре с Вийера, който го изведе сам срещу Лено. Жезус обаче не успя да нанесе добър удар и стражът на Фулъм спаси. В добавеното време Виейра също пропиля добър шанс. 

Още от Футбол свят

Виж всички