Великобритания пак не попада в календара на WRC

Календарът за следващия сезон на Световния рали шампионат (WRC) се очаква да бъде публикуван през октомври, като едва през 2023 година шампионатът най-после ще загърби последиците от коронавирус пандемията, която му нанесе тежък удар през 2020 година.

Директорът на състезанията в WRC Саймън Ларкин обясни две много важни особености за кампанията през 2023 година.

“Догодина няма да има рали от световния шампионат във Великобритания - заяви Ларкин. - Сега имаме повече кандидати отколкото места в календара. Можем да си избираме измежду най-добрите ралита по отношение на спора, маркетинга и логистиката. Това е проблем, който всеки иска да има и да решава.”

WRC календарът за 2023 вече се оформя

Британците се борят от известно време да се върнат в календара на WRC, тъй като макадамовата надпревара в Уелс е сред емблематичните ралита в историята на шампионата. Но държавната финансова подкрепа за състезанието беше спряна, а след това се появи кандидатурата на Северна Ирландия, където обаче също се появиха проблеми, сходни с тези в Уелс.

WRC иска да се завърне в Близкия изток още през следващата година

“Ако всичко мине по план, ще сме много доволни от календара за догодина - обясни Ларкин. - Мислим, че това ще е най-добрият календар за отборите, за спорта и за феновете. Отново ще сме истински световен шампионат.”

Льоб: Рали “Акрополис” ще е много тежко

От известно време насам се спекулира, че догодина календарът на WRC ще включва 14 състезания - 8 в Европа и 6 извън Стария континент. Предполага се, че ралитата извън Европа ще са в Мексико, Кения, Нова Зеландия и Япония - това са сигурните надпревари. За останалите две места се борят Близкия изток, по-точно - Саудитска Арабия и Аржентина и Чили.

Льоб и Лапи катастрофираха на тестове

Календарът на WRC ще бъде представен през октомври, за да бъде одобрен от Световния съвет на ФИА.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти