Маверик Винялес близо до преждевременна раздяла с Yamaha в MotoGP

Според източници на испанските медии Маверик Винялес ще разтрогне своя договор с тима на Yamaha в MotoGP още в края на настоящата кампания.

Причина за преждевременната раздяла между испанеца и японския производител са неговите незадоволителни резултати от началото на годината. След като Винялес триумфира в откриващата сезона Гран При на Катар, той така и не успя да се качи за втори път на подиума, като най-доброто му класиране е пето място, което той постигна на два пъти в Доха и Каталуния.

Феноменален Винялес започна сезона в MotoGP с победа под прожекторите в Катар

В същото време новобранецът в заводския тим на Yamaha Фабио Куартараро има записани три победи и общо пет подиума и закономерно води в генералното класиране преди деветия старт за сезона в Нидерландия. Винялес от своя страна е шести с пасив от 56 точки спрямо своя съотборник.

В опит да решат проблемите на Винялес, от Yamaha направиха промяна в неговия екип преди Гран При на Каталуния, когато Естебан Гарсия бе заменен от Силвано Галбусера на поста състезателен инженер в екипа на испанеца. Още във второто си състезание със своя нов инженер обаче Винялес направи своя най-слаб уикенд в кралския клас, когато остана 21-ви в квалификацията на „Заксенринг“ и финишира 19-ти в Гран При на Германия.

Винялес с промени в своя екип преди ГП на Каталуния

Именно този уикенд е бил и катализаторът на решението на Винялес да се раздели с Yamaha една годината преди договорът му да изтече и той да премине в Aprilia. Според испанските медии промяната е на 95% сигурна, като дори в петък е бил подписан и договорът между пилота и производителя от Ноале, който от 2022 година се завръща с пълна заводска програма в кралския клас.

В Aprilia Винялес ще си партнира с Алейш Еспаргаро, като в същото време неговото място в Yamaha почти сигурно ще бъде заето от световния вицешампион за 2020 година Франко Морбидели, който се състезава за Petronas Yamaha SRT през този сезон.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти