Парагваец се опитал да уреди мач от Копа Либертадорес

Парагвайски футболен чиновник, който бе доживотно наказан за уреждане на мачове, се опита да повлияе на резултат от мач в турнира Копа Либертадорес миналата година, съобщи ФИФА.

Марко Тровато, бивш президент на Олимпия Парагвай, също се опита да уреди 11 мача от парагвайската лига през 2018 и 2019 г., според разследване на световната футболна централа. Тровато беше санкциониран миналия месец, но нови подробности бяха оповестени едва тази седмица. Въпросният мач на Копа Либертадорес е реваншът от осминафиналите между Олимпия и ЛДУ Кито от Еквадор на 30 юли миналата година. Първият мач завърши 3:1 за еквадорците, които продължиха след равенство 1:1 в Асунсьон.

Според ФИФА обвинител на име Едгар Троше е заявил, че той и Тровато "са били в постоянен контакт между 2018 и 2019 г., за да манипулират резултатите от няколко мача, изиграни от Олимпия". Троше също е предоставил кореспонденцията си с Тровато и копие от чек, който парагваецът му е дал. Бившият функционер на Олимпия заяви в социалните мрежи, че ще се бори да изчисти името си. Той може да оспори забраната пред комисията по жалби на ФИФА, а по-късно и пред Спортен арбитражен съд в Лозана. "Ще изминат години на битки, за да се изясни това и ние ще покажем лъжите и фалшивите доказателства", каза Тровато.

Естебан Паз, директор на ЛДУ Кито, нарече Тровато "подходящ мошеник". "Корупцията на Тровато и Олимпия беше добре известна, но трудна за доказване", каза Паз пред еквадорска радиостанция. Мигел Бруноте, който пое поста президент на Олимпия, заяви, че клубът няма нищо общо с поведението на Тровато. Той каза още, че ръководството никога не е било приканвано да сътрудничи в разследванията.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти